Kamerstuk 36441-36

Appreciatie van de motie over het advies van de Commissie Verschillen omarmen en hier in de Voorjaarsnota financiële ruimte voor maken (Kamerstuk 36441-28)

Dossier: Wijziging van de Gaswet en Mijnbouwwet in verband met de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld

Gepubliceerd: 11 maart 2024
Indiener(s): Hans Vijlbrief (staatssecretaris economische zaken) (D66)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36441-36.html
ID: 36441-36

Nr. 36 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2024

Naar aanleiding van het debat over de wijziging van de Gaswet en Mijnbouwwet in verband met de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld (Kamerstuk 36 441) van 6 maart 2024 geef ik u hierbij de appreciatie op de motie over «het advies van de Commissie Verschillen omarmen en hier in de Voorjaarsnota financiële ruimte voor maken» van de Kamerleden Bushoff (PvdA-GroenLinks) en Beckerman (SP) (Kamerstuk 36 441, nr. 28).

Het totale advies «Veilig, schadevrij en verduurzaamd» van de Verschillencommissie onder leiding van Pieter van Geel (Kamerstuk 33 529, nr. 1195) legt veel druk op verduurzaming. De commissie adviseert onder andere om voor het gehele aardbevingsgebied een volledige (100%) vergoeding voor iedere bewoner voor het uitvoeren van de isolatiemaatregelen. Het effect van het opvolgen van dit advies is dat een te grote groep bewoners in dat geval mogelijk allemaal direct start met deze isolatie, waarbij door de grote aantallen de druk op de bouwcapaciteit in eerste jaren te groot wordt.

De commissie adviseert daarom zelf ook te prioriteren en te starten met de meest kwetsbare inwoners en bij bewoners die het hardst geraakt zijn. Daarom is bij de uitwerking van het advies van de commissie (Kamerstuk 33 529, nr. 1227) gekozen om als volgt te prioriteren:

  • Bewoners binnen het versterkingsgebied1 krijgen voor de noodzakelijke maatregelen tot de standaard voor woningisolatie 100% subsidie, inclusief de landelijke ISDE-subsidie, tot een maximaal investeringsbedrag van € 40.000, en een tegemoetkoming van € 1.000 voor afwerking.

  • Bewoners in het hele aardbevingsgebied in de provincie Groningen en drie noordelijke gemeenten in Noord-Drenthe met een inkomen tot 140% van het wettelijk minimumloon krijgen eveneens 100% vergoeding voor de noodzakelijke isolatiemaatregelen, tot een maximaal investeringsbedrag van € 40.000, en een tegemoetkoming van € 1.000 voor afwerking.

  • Bewoners in de rest van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen en drie gemeenten in Noord-Drenthe krijgen voor de noodzakelijke maatregelen tot de standaard voor woningisolatie een subsidiebijdrage van 50%, inclusief de landelijke ISDE-subsidie, tot een maximaal bedrag van € 20.000 (50% van het maximale investeringsbedrag van € 40.000).

Het 100% vergoeden van de isolatiemaatregelen in het hele aardbevingsgebied in de provincie Groningen en drie gemeenten in Noord-Drenthe kost bovendien ruim 2 miljard extra. Dat budget is nu niet beschikbaar.

Om te voorkomen dat de operatie om Groningen te verduurzamen grote vertraging oploopt, ontraad ik deze motie.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief