Kamerstuk 36441-16

Amendement van het lid Tjeerd de Groot over het niet verlenen of verlengen van opsporings- en winningsvergunningen voor de Waddenzee of het starten of verlengen van nieuwe winningen in dat gebied

Dossier: Wijziging van de Gaswet en Mijnbouwwet in verband met de beƫindiging van de gaswinning uit het Groningenveld

Gepubliceerd: 5 maart 2024
Indiener(s): Tjeerd de Groot (D66)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36441-16.html
ID: 36441-16

52,7 %
47,3 %

NSC

D66

PVV

SGP

CU

GroenLinks-PvdA

BBB

PvdD

VVD

DENK

JA21

Volt

FVD

CDA

SP


Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID TJEERD DE GROOT

Ontvangen 5 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel II, aanhef, worden twee onderdelen ingevoegd, luidende:

0A

In artikel 7 wordt, onder vernummering van het derde lid tot vierde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Een vergunning wordt evenmin verleend, voor zover deze bij het in werking treden zou gaan gelden voor een gebied dat is gelegen binnen het op grond van artikel 2.44, eerste lid, van de Omgevingswet aangewezen Natura 2000-gebied Waddenzee.

00A

In artikel 18 wordt, onder vernummering van het vierde en vijfde lid tot vijfde en zesde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. In afwijking van het derde lid wordt een aanvraag om verlenging van het tijdvak waarvoor een vergunning geldt afgewezen indien de vergunning geldt voor een gebied dat is gelegen binnen het op grond van artikel 2.44, eerste lid, van de Omgevingswet aangewezen Natura 2000-gebied Waddenzee.

II

Na artikel II, onderdeel C, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ca

Aan artikel 36 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 4. Onze Minister weigert de instemming met een winningsplan voor het winnen van delfstoffen, voor zover de winning zou geschieden uit een voorkomen dat geheel of gedeeltelijk is gelegen binnen het op grond van artikel 2.44, eerste lid, van de Omgevingswet aangewezen Natura 2000-gebied Waddenzee.

  • 5. Onze Minister weigert de instemming met de wijziging van een winningsplan voor het winnen van delfstoffen uit een voorkomen dat geheel of gedeeltelijk is gelegen binnen het op grond van artikel 2.44, eerste lid, van de Omgevingswet aangewezen Natura 2000-gebied Waddenzee, voor zover die wijziging een verlenging van het tijdvak of een uitbreiding van de omvang van de winning betreft.

III

Artikel II, onderdeel V, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door «worden twee artikelen».

2. Na het voorgestelde artikel 167o wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 167p

Artikel 36, vierde en vijfde lid, is niet van toepassing op een winningsplan, een gewijzigd winningsplan of een geactualiseerd winningsplan dat door de houder van een winningsvergunning op grond van artikel 34 bij Onze Minister is ingediend en waarmee nog niet is ingestemd voor de datum van inwerkingtreding van die artikelleden.

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener wettelijk vast te leggen dat er geen nieuwe vergunningen meer afgegeven worden voor winning van delfstoffen in een gebied dat is gelegen binnen het op grond van artikel 2.44, eerste lid, van de Omgevingswet aangewezen Natura 2000-gebied Waddenzee (hierna: Waddenzee). De indiener is van mening dat vanwege de wereldwijd unieke geologische en ecologische waarden van de Waddenzee, deze beschermd moet worden tegen de negatieve gevolgen van de winning van gas en zout. UNESCO heeft de noodklok geluid over de winningsactiviteiten van gas en zout op de natuurwaarde van de Waddenzee. Nog meer winning van gas en zout op de Waddenzee zal resulteren in een verlies van natuurwaarden en mogelijk het verlies van de status als UNESCO-werelderfgoed.

Dit wordt op de volgende manier geregeld:

  • Er worden geen nieuwe opsporings- en winningsvergunningen voor het opsporen en winnen van delfstoffen in de Waddenzee meer verleend. Dit regelt de wijziging van artikel 7.

  • Reeds verleende opsporings- en winningsvergunningen voor delfstoffen in de Waddenzee worden niet meer verlengd. Dit regelt de wijziging van artikel 18.

  • Binnen bestaande winningsvergunningen kunnen geen nieuwe winningen in de Waddenzee meer worden gestart, doordat met nieuwe winningsplannen niet meer wordt ingestemd. Van een nieuw winningsplan is sprake als een houder van een winningsvergunning een eerste winningsplan voor een bepaald voorkomen indient. Dit regelt de wijziging van artikel 36 door toevoeging van het vierde lid.

  • Bestaande winningen van delfstoffen in de Waddenzee volgens een winningsplan waarmee al is ingestemd, worden niet meer verlengd of uitgebreid. Een verzoek om instemming met de wijziging van een bestaand winningsplan voor de verlenging of uitbreiding van de omvang van de winning wordt geweigerd. Met een andere wijziging of een actualisatie van een winningsplan kan, binnen de voorwaarden van artikel 36, eerste lid, wel worden ingestemd. Dit regelt de wijziging van artikel 36 door toevoeging van het vijfde lid.

Het voorstel zorgt er niet voor dat de opsporing en winning van delfstoffen in de Waddenzee per direct moet stoppen. Dit kan namelijk niet, omdat de reeds verleende winningsvergunningen en instemmingen bescherming van eigendom van artikel 1, Eerste Protocol, van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens (artikel 1 EP EVRM) genieten en er geen dwingende reden van algemeen belang bestaat voor een dergelijke inbreuk in het eigendomsrecht. Voor de Waddenzee gelden enkel winningsvergunningen voor gas en zout, dus niet voor andere delfstoffen en zijn er geen geldende opsporingsvergunningen.

De houders van reeds verleende winningsvergunningen voor de Waddenzee mochten erop vertrouwen dat zij hun activiteiten, binnen de voorwaarden en beperkingen die aan de instemming met het winningsplan zijn verbonden, gas of zout mogen winnen. Op winningsplannen, gewijzigde winningsplannen of geactualiseerde winningsplannen die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van de in dit amendement opgenomen wijziging van artikel 36 en waarmee nog niet is ingestemd, blijft het huidige recht van toepassing.

Tjeerd de Groot