Kamerstuk 36410-XVII-8

Reactie op de motie van het lid Thijssen c.s. over de toerekening van eerstejaarsopvangkosten aan ODA-middelen langjarig maximeren en zo snel mogelijk ontkoppelen (Kamerstuk 36350-XVII-6)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 1 december 2023
Indiener(s): Liesje Schreinemacher (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XVII-8.html
ID: 36410-XVII-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 december 2023

Bij de behandeling van de Suppletoire begroting Prinsjesdag BHOS 2023 is de motie van het lid Thijssen c.s. aangenomen. 1 Deze motie vraagt het kabinet de ODA-bijdrage aan eerstejaarsopvangkosten langjarig te maximeren. Met deze brief zet ik uiteen hoe het kabinet met deze motie omgaat.

Het langjarig maximeren van de ODA-bijdrage aan eerstejaars asielopvang is één van de varianten om fluctuaties binnen het ODA-budget te verminderen en daarmee de rust binnen de BHOS-begroting te vergroten. In de Kamerbrief als reactie op de Motie van der Graaf en in de technische briefing over de ODA-systematiek wordt de ODA-systematiek uitgebreid uiteengezet.23

Het kabinet zal de motie niet uitvoeren, gegeven de demissionaire status van het kabinet. Uitvoering van de motie zal budgettaire gevolgen hebben die niet gedekt zijn en die in dit stadium niet inzichtelijk zijn.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher