Kamerstuk 36410-VI-90

Stand van zaken strafbaarstelling lijkschennis en wetgevingstraject

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 29 februari 2024
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-90.html
ID: 36410-VI-90

Nr. 90 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 februari 2024

Bij brief van 13 juni 2023 (Kamerstuk 36 200 VI, nr. 138) heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de voortgang van de verkenning met betrekking tot het zelfstandig strafbaar stellen van, kort gezegd, lijkschennis. Ook zou ik uw Kamer informeren over de planning met betrekking tot het wetgevingstraject dat hiertoe wordt gestart. Door middel van deze brief geef ik daar opvolging aan.

Met de verkenning zijn het afgelopen jaar veel stappen gezet. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in dit kader gesprekken gevoerd met diverse betrokken partijen, zoals het openbaar ministerie, de politie, nabestaanden van overleden personen die te maken hebben gehad met lijkschennis, vertegenwoordigers uit de uitvaartbranche en met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als coördinerend ministerie met betrekking tot de Wet op de lijkbezorging. Met de opbrengst van de verkenning kon het beleidskompas1 worden afgerond, waardoor meer inzicht is verkregen in de uitvoeringsconsequenties en de keuzes die kunnen worden gemaakt met betrekking tot de inzet van beleidsinstrumenten, waaronder noodzakelijke wetsaanpassingen.

Dit heeft ertoe geleid dat de departementale voorbereiding van een wetsvoorstel in gang kan worden gezet. Gelet op de overige wetgevingsprioriteiten is het streven erop gericht uiterlijk in de tweede helft van dit jaar hiermee van start te gaan.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius