Kamerstuk 36410-VI-37

Amendement van de leden Ellian en Wilders over uitbreiding van hoogbeveiligde cellencapaciteit in Vught

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 8 februari 2024
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD), Geert Wilders (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-37.html
ID: 36410-VI-37

68,7 %
31,3 %

D66

BBB

SGP

PVV

FVD

SP

GroenLinks-PvdA

NSC

CDA

CU

PvdD

Volt

JA21

VVD

DENK


Nr. 37 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ELLIAN EN WILDERS

Ontvangen 8 februari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.000 (x € 1.000).

II

In artikel 34 Straffen en beschermen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000 (x € 1.000).

Toelichting

Steeds meer criminele kopstukken, leidinggevenden en criminelen die een prominente rol binnen een crimineel netwerk vervullen worden aangehouden. Het op zodanige wijze kunnen detineren van deze categorie criminelen dat veiligheidsrisico’s geminimaliseerd worden, is van het grootste belang. Het kunnen beperken van communicatie tussen gedetineerde criminelen is essentieel alsmede het beperken van de communicatie naar de buitenwereld. Het bij elkaar plaatsen van criminele kopstukken of invloedrijke criminelen leidt tot onaanvaardbare veiligheidsrisico’s, zowel binnen als buiten de gevangenismuren. Gelet op de beperkte detentiecapaciteit in het algemeen en specifiek het gebrek aan voldoende hoog en extreem beveiligde cellen de komende jaren, de vertraging van het Justitieel Complex Vlissingen en de verwachte instroom van (veroordeelde) criminele kopstukken in detentie is het zodoende urgent en noodzakelijk om voldoende hoogbeveiligde capaciteit voor de spreiding van criminele kopstukken in detentie te realiseren. Om die spreiding te realiseren dienen op korte termijn meer hoogbeveiligde cellen gecreëerd te worden. Bovendien vinden de komende jaren grootschalige renovaties van penitentiarie inrichtingen plaats, waaronder ook de Afdelingen Intensief Toezicht. Het is dan van groot belang om spreidingscapaciteit te hebben. De meest aangewezen locatie daarvoor is in Vught, aangezien daar het hoogste beveiligingsniveau van toepassing is en specifieke ervaring is opgedaan ten aanzien van de beveiliging van criminele kopstukken. Belangrijker nog, in Vught staat de oude TEBI (Tijdelijke Extra Beveiligde Inrichting) die niet meer in gebruik is. Dit gebouw kan met een verbouwing bijna EBI-waardig gemaakt worden en aldaar kunnen minimaal 8 cellen gerealiseerd worden. Op dit moment vinden al diverse verbouwingen in Vught plaats waardoor zeer snel gestart kan worden met de verbouwing van de TEBI. Hiermee wordt een tijdswinst van minimaal een jaar gerealiseerd. Daartoe is eenmalig een bedrag van € 30 miljoen benodigd, hetgeen neerkomt op een structurele bijdrage voor 15 jaar van € 2 miljoen per jaar van DJI aan het Rijksvastgoedbedrijf. Aldus is met het amendement een meerjarige doorwerking beoogd tot 2039.

Dekking wordt gevonden door een verlaging van de begrote uitgaven voor het wetsvoorstel regulering sekswerk. Er is met het amendement ook een meerjarige doorwerking van de dekking beoogd tot 2039.

Ellian Wilders