Kamerstuk 36410-VI-34

Amendement van de leden Bikker en Diederik van Dijk over een reparatie van het indexatiegat voor vrijwilligersorganisaties in het gevangeniswezen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 6 februari 2024
Indiener(s): Diederik van Dijk (SGP), Mirjam Bikker (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-34.html
ID: 36410-VI-34

Nr. 34 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BIKKER EN DIEDERIK VAN DIJK

Ontvangen 6 februari 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 34 Straffen en Beschermen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 34 Straffen en Beschermen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement ziet op reparatie van het indexatiegat van middelen die beschikbaar zijn voor de vrijwilligersorganisaties in het gevangeniswezen, Humanitas, Exodus en Gevangenenzorg Nederland. De middelen voor deze organisaties zijn sinds 2017 niet geïndexeerd. Door deze middelen te indexeren kunnen meer gevangenen worden begeleid in hun periode van detentie en daarna. Dit draagt bij aan het voorkomen van recidive en daarmee een veiliger samenleving. Dit is extra relevant gezien de capaciteitstekorten bij Dienst Justitiële Inrichtingen.

Dekking voor het amendement wordt gevonden in de 1% beleidsmatig gereserveerde middelen van artikel 34. Hierin is een bedrag van € 22 miljoen gereserveerd voor subsidies, bijdrages en opdrachten die zich gedurende het jaar voordoen. Ook met de voorgestelde beperkte uitname van € 1 miljoen blijft een afdoende robuust budget over voor dergelijke opdrachten.

Bikker Diederik van Dijk