Kamerstuk 36410-VI-19

Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2023

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 18 december 2023
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-19.html
ID: 36410-VI-19

Nr. 19 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2023

Hierbij informeer ik u over de mutaties die na de Najaarsnota 2023 en de bijbehorende 2e suppletoire wet zijn opgetreden op de begroting van JenV.

Uitgaven

Artikel 37

Opvang Oekraïense ontheemden

De opvang van ontheemden uit Oekraïne wordt verzorgd door de gemeenten die daarvoor een specifieke uitkering krijgen van JenV. Daartoe is de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne, gepubliceerd. Een onderdeel daarvan is dat de gemeenten een voorschot kunnen aanvragen voor de gemaakte kosten. Gebleken is dat de gemeenten meer voorschotten aanvragen dan bij NJN gedacht. Om aan de afspraak te voldoen dat alle gemeenten die voor 31 oktober een aanvraag hebben ingediend ook in 2023 het voorschot krijgen uitbetaald, is het noodzakelijk dat het budget verder wordt opgehoogd. Hiervoor is € 425 miljoen meer nodig dan na de 2e suppletoire begroting beschikbaar is.

Artikel 91

Externe inhuur

Op artikel 91 wordt een overschrijding verwacht van ca. € 40 miljoen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door meer en relatief dure externe inhuur, doordat specialistische vacatures lastig in te vullen zijn. Dit geldt met name voor ICT-functies, bijvoorbeeld bij het Nationaal Cyber Security Centre en bij sterk gegroeide, deels tijdelijke organisatieonderdelen, bijvoorbeeld het Nationaal Programma Opvang Oekraïners.

Verplichtingen

Artikel 36

Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDUR)

Voor het aangaan van de verplichting voor de uitkering aan de Veiligheidsregio’s voor 2024, die in december 2023 wordt vastgelegd, was de ruimte in het verplichtingenbudget te laag, door de oploop in deze uitkering van 2023 naar 2024. Hierop was geanticipeerd met het ophogen van het verplichtingenbudget met Najaarsnota. Hierbij is abusievelijk de loop- en prijsbijstelling niet meegenomen. Het verplichtingenbudget wordt daardoor met € 5,1 miljoen overschreden.

Artikel 37

Opvang Oekraïense ontheemden

De verplichtingen worden met hetzelfde bedrag verhoogd als de uitgaven zodat het Rijk op alle aanvragen die voor 31 oktober ingediend zijn een voorschot kan uitbetalen. Dit veroorzaakt een overschrijding van het verplichtingenbudget op artikel 37 met € 325 miljoen.

Bij de subsidies in het kader van de ondersteuning bij de opvang door NGO’s is een verplichtingenoverschrijding van € 9 miljoen, dit wordt doordat veel van de subsidies doorlopen t/m maart 2024, de oude datum van afloop van de RTB. De totale overschrijding van het verplichtingenbudget op artikel 37 komt hiermee op € 334 miljoen.

Artikel 91

Externe inhuur

Naast de overschrijding van het kasbudget is er op artikel 91 sprake van enkele meerjarige verplichtingen, waardoor het verplichtingenbudget overschreden zal worden met ca. € 70 miljoen.

Slotwet

In de Slotwet 2023 van JenV zullen alle mutaties ten opzichte van de stand Najaarsnota 2023 van een toelichting worden voorzien.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius