Kamerstuk 36410-VI-10

Aanhoudingen op 26 oktober 2023 op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 1 november 2023
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-10.html
ID: 36410-VI-10

Nr. 10 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2023

Het openbaar ministerie heeft mij geïnformeerd dat op donderdag 26 oktober 2023 twee personen zijn aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie. Hierover heeft het openbaar ministerie vandaag een persbericht uitgebracht.1 Eén persoon is werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), en voert ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De andere persoon is een voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt.

Laat ik vooropstellen dat ik dit een zeer verontrustend bericht vind. Uiteraard ben ik van mening dat dit goed en onafhankelijk onderzocht moet worden. Het is van groot belang dat het strafrechtelijk onderzoek door de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket van het openbaar ministerie, onbelemmerd kan plaatsvinden.

Ik ben verder voornemens om een onafhankelijk onderzoek te laten doen, in lijn met het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst – Bijzondere Informatie.2 Dit onderzoek mag het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg zitten of schaden. Daarom wordt op dit moment nog bezien wanneer en in welke vorm zo’n onderzoek het beste kan plaatsvinden.

De NCTV en de politie hebben naar aanleiding van de kwestie daar waar nodig aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. In het belang van het strafrechtelijk onderzoek kan er op dit moment geen aanvullende informatie worden gegeven. Zodra er meer informatie bekend is die ik met uw Kamer kan delen, zal ik dit uiteraard doen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius