Kamerstuk 36410-B-9

Gewijzigd amendement van de leden Kathmann en Van Kent ter vervanging van nr. 6 over middelen voor koopkrachtverbetering voor werkenden in sociale ontwikkelbedrijven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 24 oktober 2023
Indiener(s): Bart van Kent , Barbara Kathmann (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-B-9.html
ID: 36410-B-9
Origineel: 36410-B-6

40,3 %
59,1 %

PVV

DENK

JA21

BIJ1

Groep Van Haga

SP

VVD

FVD

Fractie Den Haan

CU

Omtzigt

PvdD

CDA

SGP

Ephraim

BBB

Volt

GL

PvdA

D66


Nr. 9 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KATHMANN EN VAN KENT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 6

Ontvangen 24 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1 Gemeentefonds van de begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50.000 (x € 1.000).

Toelichting

Door de torenhoge inflatie is het steeds moeilijker om rond te komen, ook voor de medewerkers met een arbeidsbeperking die vallen onder de cao Aan de Slag en cao Sociale werkvoorziening. Zij hebben in tegenstelling tot collega-ambtenaren echter geen inflatiecorrectie van 10,15% gekregen, waardoor hun koopkracht hard achteruit is gegaan en velen van hen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Werkenden in de sociale ontwikkelbedrijven verdienen waardering en moeten kunnen rondkomen van hun werk. Het is daarom zaak dat hun koopkracht hersteld wordt. Dit amendement regelt dat er 50 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor het Gemeentefonds. Daarmee kan worden geregeld dat de huidige werknemers een reële reiskostenvergoeding voor woon-werk ontvangen. Daarnaast biedt het perspectief en ruimte in het loongebouw van de beide cao’s, om ook de lonen die net iets boven met WML liggen structureel te verhogen. Dit is noodzakelijk om de koopkracht van deze werknemers minimaal te behouden.

De dekking voor dit amendement (50 miljoen structureel), het amendement om hardheden uit de sociale zekerheid te halen (40 miljoen structureel op SZW begroting en 5 miljoen op VWS begroting) en de dekking voor het amendement meedoenbalies (2,5 miljoen structureel) wordt gevonden in een amendement dat is ingediend bij het belastingplan. Het gaat om het afschaffen van verschillende fossiele subsidies, waaronder de vrijstelling in de gasbelasting voor non-energetisch gebruik en de vrijstelling in de brandstofaccijns voor elektriciteitsopwekking, die tezamen structureel 141 miljoen euro opleveren.

Kathmann Van Kent