Kamerstuk 36410-A-14

Uitstel uitvoering renovatie Kooybrug

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 27 oktober 2023
Indiener(s): Mark Harbers (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-A-14.html
ID: 36410-A-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 oktober 2023

Op maandag 23 oktober zou worden gestart met de renovatie van de Kooybrug bij Den Helder. Ik heb echter besloten om de uitvoering van het project uit te stellen. De renovatie van de Kooybrug is onderdeel van de grote vervangings- en renovatieopgave van Rijkswaterstaat.

De eerder geplande uitvoering van het project heeft geleid tot veel onrust en zorgen. De zorgen over de bereikbaarheid van Den Helder zijn geuit zowel door de regionale bestuurders als door de ondernemers in de regio. Een belangrijke overweging om het project uit te stellen is de samenloop van de renovatie van de Kooybrug, met de werkzaamheden van ProRail aan het spoor tussen Heerhugowaard en Den Helder.

Het feit dat in deze regio het aantal verbindingen tot Den Helder beperkt is tot 2 wegen en 1 spoorlijn heeft tot gevolg dat de bereikbaarheid van de regio sterk onder druk komt te staan bij samenloop van de werkzaamheden aan spoor en de Kooybrug. Deze samenloop is ongelukkig en is alleen te voorkomen door de renovatie van de Kooybrug uit te stellen en het project opnieuw in te plannen. De werkzaamheden van ProRail zullen wel doorgang vinden.

De samenwerking met de huidige opdrachtnemer loopt goed. Voor het vervolgproces blijft Rijkswaterstaat in nauw contact met de omgeving.

RWS zal in de tussenliggende periode wel starten met het uitvoeren van een deel van de werkzaamheden waarbij de N99 niet hoeft te worden afgesloten. Over de eventuele hinder wordt de regio op korte termijn geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers