Kamerstuk 36360-XVII-5

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Dossier: Jaarverslag en slotwet Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2022

Gepubliceerd: 7 juni 2023
Indiener(s): Jorien Wuite (United Democrats), Prenger
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36360-XVII-5.html
ID: 36360-XVII-5

Nr. 5 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 7 juni 2023

De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 24 mei 2023 voorgelegd aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Bij brief van 1 juni 2023 zijn ze door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Wuite

De adjunct-griffier van de commissie, Prenger

1

Kunt u toelichten waar de evaluatie concreet over gaat die wordt afgewacht voordat het Water, Sanitation and Hygiene project kan worden gestart? Kan het worden veroorloofd dat dit project later start als gevolg van de keuze om de evaluatie af te wachten?

Antwoord

Het betreft een evaluatie van het Netherlands WASH SDG programma waarbij vragen over effectiviteit van het programma, over het bereiken van beoogde doelgroepen en over de duurzaamheid van resultaten van de huidige fase moeten worden beantwoord. Het antwoord op deze vragen is essentieel alvorens een nieuwe committering aan te gaan. Dus ja, zolang onvoldoende duidelijk is of het een goed project is, is een latere start van het project, of een keuze om er niet mee door te gaan, opportuun.

2

Kunt u aangeven wat er nog niet op orde was omtrent het Africa Adaptation Acceleration Program voor het verbeteren van de weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, aangezien u aangeeft dat het programma is vertraagd om de kwaliteit te waarborgen?

Antwoord

Wat destijds niet op orde was, was dat er nog geen financieringskanaal operationeel was om rechtstreeks aan de African Development Bank (AfDB) bij te dragen voor het Africa Adaptation Acceleration Program (AAAP). Nederland was met de AfDB in gesprek om via het op te richten Climate Action Window van de AfDB bij te dragen omdat op die wijze de bijdrage is gericht op de 37 meest kwestbare Afrikaanse landen. De oprichting hiervan door de AfDB was initieel voorzien eind 2022 maar vond uiteindelijk plaats op 2 april 2023. Pas na operationalisering van dit Climate Action Window kan op een kwalitatief verantwoorde manier een financiële bijdrage worden geformaliseerd.

3

Kunt u iets zeggen over de resultaten van het initiatief Grain from Ukraine waar Nederland steun aan heeft gegeven? In hoeverre is dit initiatief ten goede gekomen aan de landen die te maken hebben met voedselonzekerheid en/of hongersnood?

Antwoord

Het Grain from Ukraine initiatief is door president Zelensky opgezet specifiek om de armste landen die dit het hardste nodig hebben te helpen met graan uit Oekraïne. Het graan wordt grotendeels gedoneerd door Oekraïne. Oekraïne zoekt internationale financiering voor het transport vanaf de Oekraïense havens naar de bestemmingen. Dit transport wordt georganiseerd door het Wereldvoedselprogramma (WFP). Nederland draagt daar via het WFP EUR 4 miljoen aan bij. Tot nu toe (25 mei) zijn onder dit programma zes schepen met 170.000 ton graan verscheept naar Ethiopië, Somalië, Jemen en Kenia.

Overigens wordt daarnaast ook in de commerciële markt graan verhandeld vanuit Oekraïne naar lage- en lage-middeninkomenslanden en wordt graan door WFP ingekocht en verscheept vanaf Oekraïne voor noodhulp-doeleinden.