Kamerstuk 36360-X-7

Lijst van vragen en antwoorden, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Defensie (Kamerstuk 36360-X-2)

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Defensie 2022

Gepubliceerd: 9 juni 2023
Indiener(s): Raymond de Roon (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36360-X-7.html
ID: 36360-X-7

Nr. 7 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 9 juni 2023

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Defensie over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Defensie (Kamerstuk 36 360 X, nr. 2).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 6 juni 2023. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, De Roon

De adjunct-griffier van de commissie, Goorden

1.

Wat zijn formeel de bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer en waar dienen zij de departementen op te controleren?

De formele bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer zijn geregeld in de Comptabiliteitswet (CW). Hierin is in artikel 7.12 voor het verantwoordingsonderzoek, dat zij op Verantwoordingsdag presenteren, bepaald dat de Rekenkamer jaarlijks onderzoek doet naar de financiële verantwoordingsinformatie in de jaarverslagen; de totstandkoming van de niet-financiële verantwoordingsinformatie in de jaarverslagen; en de financiële verantwoordingsinformatie in het Financieel Jaarverslag van het Rijk. De Algemene Rekenkamer onderzoekt dan ook het begrotingsbeheer, het financieel beheer, de materiële bedrijfsvoering en de daartoe bijgehouden administraties van het Rijk. Daarnaast heeft de Algemene Rekenkamer de wettelijke taak om de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het gevoerde beleid van het Rijk te onderzoeken (artikel 7.16 CW).

2.

Op welke momenten heeft de Algemene Rekenkamer Defensieterreinen betreden?

De AR heeft in de periode 10 tot en met 20 januari 2023 verschillende defensielocaties betreden onder begeleiding van de Defensiebrede Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO).

3.

Welke Defensieterreinen heeft de Algemene Rekenkamer betreden?

In het openbaar kan hierover geen uitspraak worden gedaan.

4.

Hoe ver (in termen van gelaagde beveiliging) is de Algemene Rekenkamer gekomen? Op welke momenten is de Algemene Rekenkamer gesignaleerd en wanneer niet?

De Algemene Rekenkamer heeft in het rapport aangegeven dat ze bij vier van de acht testen er in zijn geslaagd door te dringen tot beveiligde terreinen, gebouwen en ruimtes. De medewerkers van de Algemene Rekenkamer hebben onder begeleiding van de beveiligingsorganisatie van Defensie de testen uitgevoerd.

5.

Zijn de medewerkers van de Algemene Rekenkamer strafbaar wegens het betreden van Defensieterreinen, terwijl zij daar niet toe bevoegd zijn?

Nee. De Algemene Rekenkamer is bevoegd, voor zover zij dat nodig acht voor het uitvoeren van haar taken, bij alle onderdelen van het Rijk alle goederen, administraties, documenten en andere informatiedragers op door haar aan te geven wijze te onderzoeken (artikel 7.18, eerste lid CW). De Algemene Rekenkamer heeft gebruikgemaakt van haar wettelijke bevoegdheid om eigenstandig haar onderzoeksmethoden te bepalen.