Kamerstuk 36360-V-5

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2022

Gepubliceerd: 7 juni 2023
Indiener(s): Rudmer Heerema (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36360-V-5.html
ID: 36360-V-5

Nr. 5 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 7 juni 2023

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 24 mei 2023 voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken. Bij brief van 2 juni 2023 zijn ze door de Minister van Buitenlandse Zaken beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Rudmer Heerema

De griffier van de commissie, Westerhoff

1

Waarom is de subsidie voor de Carnegie Stichting zo enorm toegenomen? Zijn er specifieke doelen en/of prestaties aan deze subsidie gekoppeld? Wat is de reden dat deze subsidie voor vijf jaar is vastgelegd?

Antwoord

Op basis van extern onderzoek bleek dat de subsidies voor Huisvesting, Bibliotheek, Dienstverlening en organisatie van de Carnegie Stichting (CS) onvoldoende waren om het gewenste serviceniveau aan de Hoven te kunnen bieden. Dat heeft geleid tot herijking van de subsidierelatie met de CS. Om de CS een voorspelbaar financieel perspectief te bieden, is afgesproken de subsidie voor 5 jaar vast te leggen. Aan de hogere subsidie zijn meerdere financiële- en prestatievoorwaarden gesteld om reguliere controles mogelijk te maken.

2

Daar waar de totale uitgaven voor het Shiraka-programma (art. 2.5) 3,5 miljoen euro lager waren dan voorzien bij de tweede suppletoire begroting, omdat vanwege COVID-19 sommige programma’s niet zijn doorgegaan, kunt u toelichten of deze programma’s in 2023 weer door zullen gaan? Kunt u toelichten wat daar de financiële gevolgen van zijn?

Antwoord

Het Shiraka-programma heeft na de COVID-19 pandemie in 2022 alle programma’s geleidelijk hervat. Inmiddels volgt Shiraka de reguliere programmering voor 2023. De financiële implicatie hiervan is dat in 2023 het volledige budget is gecommitteerd.