Kamerstuk 36360-IV-9

Lijst van vragen en antwoorden over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij Koninkrijksrelaties en het BES-fonds (Kamerstuk 36360-IV-2)

Dossier: Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2022

Gepubliceerd: 8 juni 2023
Indiener(s): Mariƫlle Paul (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36360-IV-9.html
ID: 36360-IV-9

Nr. 9 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 8 juni 2023

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de brief van de Algemene Rekenkamer van 17 mei 2023 inzake Aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij Koninkrijksrelaties en het BES-fonds (Kamerstuk 36 360 IV, nr. 2).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 7 juni 2023. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Paul

De griffier van de commissie, Meijers

1 Vraag

Hoe wordt vooraf een afweging gemaakt van de kosten en baten die betrekking hebben op structurele kosten voor de openbare lichamen die gepaard gaan met verbeteringen die met bijzondere uitkeringen worden bekostigd?

Antwoord

De afweging om rekening te houden met de structurele kosten van een bijzondere uitkering liggen primair bij het verstrekkende departement. Het kabinet herkent de conclusie van de Algemene Rekenkamer van 2021 dat er (te) veel bijzondere uitkeringen zijn en er meer rekening moet worden gehouden met de structurele lasten van verstrekte bijzondere uitkeringen. Daarom is in reactie op dit rapport een toetsingscommissie bijzondere uitkeringen ingesteld, die alle bijzondere uitkeringen vanaf 2022 toetst, onder meer op het toetsingscriterium structurele lasten.

Verder is nog van belang dat er op dit moment een onderzoek loopt naar de eilandelijke middelen. Hierbij wordt naast de vrije uitkering uit het BES-fonds ook gekeken naar de bijzondere uitkeringen. De uitkomsten van dit onderzoek wordt in de zomer van 2023 verwacht. Bij de kabinetsreactie hierop zal ook in het bijzonder aandacht worden besteed aan de structurele lasten van verbeteringen.

2 Vraag

Kan er een nadere specificatie worden gegeven van de beleidsmatige mutatie van 2,8 miljoen euro waarvan de Algemene Rekenkamer zegt dat deze niet aan beide Kamers der Staten-Generaal zou zijn gemeld? Hoe beoordeelt u dat?

Antwoord

De constatering van de beleidsmatige mutatie van € 2,8 mln. deed zich voor na het versturen van de Kamerbrief Uitvoering begroting Koninkrijksrelaties 2022 en BES-fonds (Kamerstuk 36 200 IV, nr. 39) voor overschrijdingen op verplichtingen en uitgaven. Daarom is dit meegenomen in de bedrijfsvoeringparagraaf. Met de invoering van een nieuw financieel systeem in 2022 is het voor SSO CN mogelijk om ook de verplichtingen op een goede manier te administreren en worden ook de meerjarige verplichtingen vastgelegd. € 2 mln. van de overschrijding op het verplichtingenkader is veroorzaakt door een betere administratie van de verplichtingen aan de kant van SSO CN. Deze waren niet voorzien ten tijde van het opstellen van de Kamerbrief Uitvoering begroting Koninkrijksrelaties 2022 en BES-fonds. Daarnaast is er op heel artikel 6 een overschrijding op het verplichtingenkader van € 0,6 mln.

3 Vraag

Waaruit bestaan de tekortkomingen bij het verstrekken van uitkeringen door de unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wat waren de effecten voor inwoners en hoe kunnen eventuele tekortkomingen worden hersteld?

Antwoord

De onvolkomenheid betreft het financieel beheer van de RCN-unit SZW in de bedrijfsvoering en de ICT. De ADR signaleert dat bij het toekennen van uitkeringsrechten en het bepalen van de hoogte van deze rechten fouten kunnen optreden. Voor de uitkering bij ziekte en ongevallen raken eventuele onvolkomenheden de compensatie naar werkgevers. Bij de onderstand en pensioenen is sprake van een mogelijk direct effect naar burgers omdat de bevolkingsadministratie niet actuele informatie kan bevatten. Er zijn geen signalen dat de onvolkomendheid leidt tot (negatieve) gevolgen voor de inwoners van Caribisch Nederland. Er is inmiddels een verbetertraject ingezet.