Kamerstuk 36360-IV-7

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Dossier: Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2022

Gepubliceerd: 8 juni 2023
Indiener(s): Mariƫlle Paul (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36360-IV-7.html
ID: 36360-IV-7

Nr. 7 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 8 juni 2023

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 24 mei 2023 voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij brief van 7 juni 2023 zijn ze door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Paul

De griffier van de commissie, Meijers

Vragen en antwoorden

1

Vraag

Waaraan wordt het restant van de 23 miljoen euro die was gereserveerd voor liquiditeitssteun aan Aruba (6,1 miljoen euro volstond) besteed of aan welke post wordt dit bedrag toegevoegd?

Antwoord

Het restant van het bedrag valt vrij ten behoeve van de algemene middelen.

2

Vraag

Is er een manier waarop in de toekomst wisselkoersverschillen beter kunnen worden ingeschat zodat de gerealiseerde bedragen meer in lijn zijn met de begrote bedragen? Zo ja, hoe kan dit worden geïmplementeerd?

Antwoord

De begroting van Koninkrijksrelaties (H4) wordt voor het grootste deel uitgegeven in vreemde valuta. Elk jaar wordt er een prognose gemaakt voor de verwachte koerseffecten en wordt deze in de begroting verwerkt. Echter zijn wisselkoersen zeer dynamisch door veelal autonome ontwikkelingen in de wereld (oorlogen, rentestijgingen etc.). Deze ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar maar hebben een grote impact op het wisselkoers dossier. Op dit moment wordt er gewerkt aan een meer transparante systematiek om wisselkoersen in de toekomst beter in te schatten wel blijft het door autonome ontwikkelingen een mate van onvoorspelbaarheid houden.