Kamerstuk 36271-3

Aanbiedingsbrief bij Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2023 (Incidentele suppletoire begroting inzake gasopslag Bergermeer en garantieregeling Porthos)

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2023 (Incidentele suppletoire begroting inzake gasopslag Bergermeer en garantieregeling Porthos)

Gepubliceerd: 12 december 2022
Indiener(s): Micky Adriaansens (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36271-3.html
ID: 36271-3

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2022

Bijgevoegd ontvangt u, mede namens de Minister voor Klimaat en Energie, de incidentele suppletoire begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2023 (Kamerstuk 36 271, nrs. 1 en 2). Het wetsvoorstel gaat vergezeld van een memorie van toelichting.

In deze incidentele suppletoire begroting worden budgetmutaties voorgesteld die betrekking hebben op de activiteiten van EBN in gasopslag Bergermeer en de garantieregeling aan Porthos.

Voor de indiening van deze incidentele suppletoire begroting is uw Kamer vooraf geïnformeerd via de Kamerbrief Gasleveringszekerheid en gasopslagen en de Kamerbrief Garantieregeling Porthos, beide van 9 december 2022.

Normaliter wordt nieuw beleid in uitvoering genomen nadat de Staten- Generaal de begrotingswet heeft geautoriseerd. Aangezien uitvoering van de spoedeisende maatregel gasopslag Bergermeer die in deze incidentele suppletoire begroting is opgenomen in het belang van het Rijk is, niet kan wachten tot formele autorisatie van beide Kamers der Staten-Generaal, zal het kabinet de uitvoering van de maatregel starten. Hiermee wordt gehandeld conform lid 2 van artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet 2016.

Het is – om twee redenen – in het belang van het Rijk dat EBN zo snel mogelijk kan beginnen met het doorrollen van het gas dat nu in gasopslag Bergermeer opgeslagen is en het aankopen van nieuw gas. Ten eerste biedt dit de mogelijkheid om meer gas aan te houden: hoe eerder EBN kan beginnen, hoe meer gas er nog in de gasopslag zit wat – onder voorwaarden – doorgerold kan worden. EBN begint hier op 1 januari 2023 mee. Dit draagt bij aan de doelstelling om met zo goed mogelijk gevulde gasopslagen de winter uit te komen. Daarbij verkleint dit de vulopgave voor volgend vulseizoen.

Ten tweede geeft dit EBN de mogelijkheid om onder zo gunstig mogelijke voorwaarden gas aan te kopen: hoe langer EBN de tijd heeft om gas op te slaan, hoe meer mogelijkheden er zijn om te handelen op dagen dat de spread gunstig is. De kosten van de maatregel vallen daarmee naar verwachting lager uit.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens