Gepubliceerd: 31 maart 2023
Indiener(s): Micky Adriaansens (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36250-XIX-3.html
ID: 36250-XIX-3

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2023

Op 9 april 2021 en 14 april 2022 bent u geïnformeerd over de uitslagen van de eerste en tweede indieningsrondes van het Nationaal Groeifonds.1 Het project GroenvermogenNL heeft op advies van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds (hierna: de adviescommissie) in de eerste ronde een toekenning van € 72,9 miljoen ontvangen. Daarnaast was er voor dit project een reservering van € 265 miljoen gemaakt, waarvoor een aangepast voorstel moest worden ingediend. In de tweede ronde heeft GroenvermogenNL opnieuw € 500 miljoen toegekend gekregen, waarvan € 250 miljoen voorwaardelijk.

Het aangepaste voorstel voor de reservering is inmiddels ingediend en beoordeeld door de adviescommissie. Het advies van de adviescommissie is bijgevoegd. Het advies en het besluit daarover licht ik hieronder toe, mede namens de Minister van Financiën.

Advies over het project GroenvermogenNL

GroenvermogenNL realiseert onderzoeksprojecten, onderwijsprogramma’s en innovatieve waterstofdemonstratieprojecten door het hele land, met als doel om het ecosysteem van innovatieve bedrijven en kennisinstellingen rond groene waterstof te versterken en de kostprijs voor grootschalige productie van waterstof in Nederland competitief te maken. Dit doet GroenvermogenNL door de sectoren Energie, Chemie en Hightech te verbinden. Met het uitzetten van de eerste tranches van pilots, met Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie en met het opstarten van de Human Capitalagenda zal per medio 2023 het in de eerste ronde toegekende deel van € 72,9 miljoen grotendeels ingevuld zijn en ligt er een fundament om de komende periode grote inhoudelijke voortgang te maken. Om de continuïteit van GroenvermogenNL te kunnen waarborgen dienen in 2023 de volgende tranches te starten.

De adviescommissie adviseert daarom om € 119 miljoen euro van de reservering in de eerste ronde van € 265 miljoen om te zetten in een toekenning. Daarbij adviseert de adviescommissie om het resterende bedrag van € 146 miljoen om te zetten in een voorwaardelijke toekenning. De reeds bestaande voorwaardelijke toekenning van € 250 miljoen uit de tweede ronde voor de opschaling van elektrolyse tot 100+MW (de grote demonstrators) blijft gehandhaafd. Met deze omzetting kan GroenvermogenNL de tijdskritische onderdelen uit het programma volgens de oorspronkelijke planning uitvoeren.

De adviescommissie concludeert dat het op dit moment nog te vroeg is om alle middelen in één keer vrij te geven. Daarom zal eind 2023 / begin 2024 een extra evaluatiemoment wordt ingepland om te beoordelen of de voorwaardelijke toekenningen kunnen worden omgezet in een definitieve toekenning. Dit is een kleine wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke opzet. De adviescommissie zal haar advies hierover baseren op de voortgang op de lopende programmalijnen én de opzet voor de tenders voor de grote demonstrators. Ook zullen er onafhankelijke experts betrokken worden bij deze evaluatie. Een belangrijk criterium dat zal worden gebruikt in de evaluatie door de adviescommissie is dat GroenvermogenNL de focus op de maakindustrie nadrukkelijk aantoont.

Besluit kabinet en vervolg

Het kabinet neemt het advies van de adviescommissie integraal over. De budgettaire verwerking van dit besluit vindt plaats bij Voorjaarsnota.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens