Gepubliceerd: 13 december 2022
Indiener(s): Roelien Kamminga (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36250-VII-4.html
ID: 36250-VII-4

Nr. 4 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 13 december 2022

De vaste commissie voor Digitale Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 5 december 2022 voorgelegd aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Economische Zaken en Klimaat en van Justitie en Veiligheid. Bij brief van 9 december is een deel van de vragen door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Kamminga

De griffier van de commissie, Boeve

1

Vraag:

Kunt u toelichten waar de onderuitputting van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vandaan komt? Hoe gaat dit in 2023 opgelost worden?

Antwoord:

De onderuitputting op het budget van de CTIVD doet zich voor op het personele deel. De bij Coalitieakkoord toegevoegde gelden komen met vertraging tot besteding. Dit heeft te maken met het langere tijdsbeslag van de totstandkoming van de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma en de tijd die het werven van extra personeel voor de CTIVD om aan de bijbehorende nieuwe wettelijke taken te kunnen voldoen, in beslag neemt. Inmiddels is de werving van extra personeel voor de CTIVD gaande en loopt deze door in 2023.

Overige vragen die betrekking hebben op de drie bovenstaande begrotingsstaten

8

Vraag:

Welke middelen voor welke onderdelen van de Werkagenda Digitalisering staan op welke begroting (Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of anders)? Kunt u de middelen per thema specificeren?

Antwoord:

De Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren is 4 november 2022 aangeboden aan uw kamer (Kamerstuk 26 643–940). De begrotingen 2022 en 2023 waren toen al vastgesteld. Daarom zijn de middelen van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren niet als zodanig herkenbaar in de begrotingen 2022 en 2023.