Kamerstuk 36235-6

Amendement van de leden Van der Lee en Nijboer over verhoging van het percentage naar 49,5%

Dossier: Invoering van een tijdelijke solidariteitsbijdrage (Wet tijdelijke solidariteitsbijdrage)

Gepubliceerd: 21 november 2022
Indiener(s): Tom van der Lee (GL), Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36235-6.html
ID: 36235-6

42,0 %
58,0 %

PvdD

D66

SP

FVD

PvdA

BIJ1

Fractie Den Haan

CDA

Omtzigt

DENK

CU

SGP

JA21

GL

Volt

PVV

BBB

Groep Van Haga

VVD


Nr. 6 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LEE EN NIJBOER

Ontvangen 21 november 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4.1 wordt «33%» vervangen door «49,5%».

Toelichting

De tijdelijke solidariteitsbijdrage heft overwinsten behaald als gevolg van onvoorziene geopolitieke omstandigheden. Deze overwinsten zijn in die zin «onverdiend» dat de bijdrageplichtigen met hun ondernemerschap geen invloed hebben gehad op deze omstandigheden en de bijbehorende overwinsten.

De fiscaliteit is een weerspiegeling van wat wij belangrijk vinden. Vanuit dat oogpunt zou «onverdiend» inkomen ten minste even zwaar belast moeten worden als «verdiend» inkomen, maar in ieder geval niet lager. Indieners stellen daarom voor om de solidariteitsbijdrage te verhogen naar 49,5% in plaats van 33% van de overwinst, zodat deze niet lager is dan het toptarief in de inkomstenbelasting. Voor dat stukje inkomen is immers in de regel wel een meer evenredige tegenprestatie geleverd. Deze verhoging sluit aan bij de ruimte die de Europese verordening laat.1

De regering stelt dat bijdrageplichtigen reeds onderworpen zijn aan een serie van heffingen en afdrachten waardoor de Staat reeds zo’n 70% van de winsten uit olie- en gaswinning ontvangt.

Indieners zijn van mening dat dit bestaande effectieve ontvangstpercentage toeziet op regulier, «verdiend» inkomen, en naast heffingen deels ook op dividenden, en daarom los moet staan van de vraag hoe «onverdiend» inkomen belast zou moeten worden. Pas als deze typen bijdragen gescheiden worden, wordt immers een situatie bereikt waarin zowel ten aanzien van verdiend inkomen, dividenden, als onverdiend inkomen een proportionele bijdrage plaatsvindt. Omdat indieners van mening zijn dat «onverdiend» inkomen niet lager belast zou mogen worden dan «verdiend» inkomen, rechtvaardigt dit een marginaal tarief van in ieder geval 49,5%.

Door deze verhoging is de verwachte opbrengst van de solidariteitsbijdrage ongeveer € 4,9 miljard in plaats van € 3,2 miljard.

Van der Lee Nijboer