Kamerstuk 36225-19

Gewijzigd amendement van het lid Six Dijkstra c.s. ter vervanging van nr. 11 over commissies van toezicht op regionaal niveau

Dossier: Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten (Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten)

Gepubliceerd: 20 maart 2024
Indiener(s): Michiel van Nispen (SP), Jesse Six Dijkstra (NSC), Songül Mutluer (PvdA)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid terrorisme
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36225-19.html
ID: 36225-19
Origineel: 36225-11
Wijzigingen: 36225-32

Nr. 19 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SIX DIJKSTRA C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 20 maart 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel 14 komt te luiden:

Artikel 14. Commissie van toezicht

  • 1. Onze Minister stelt voor elke bij ministeriële regeling te bepalen regio een commissie van toezicht in, die is belast met:

    • a. het toezicht op de rechtmatigheid, doelmatigheid en evenredigheid van de uitvoering van hetgeen bij of krachtens deze wet is gesteld over de casusoverleggen in de regio, en bij de voorafgaande weging daartoe bedoeld in artikel 5, derde lid, onverminderd het toezicht waarmee de Autoriteit persoonsgegevens op grond van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming is belast,

    • b. het gevraagd en ongevraagd inlichten en adviseren van een casusoverleg als bedoeld onder a, aangaande de door de commissie geconstateerde bevindingen.

  • 2. De burgemeester van de gemeente van verblijf geeft de commissie desgevraagd inzage in de notulen van het casusoverleg.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent de bevoegdheden, werkwijze en de samenstelling van de commissie, de wijze van benoeming en ontslag van haar leden.

Toelichting

Met dit amendement worden commissies van toezicht op regionaal niveau in het leven geroepen. Hierbij is te denken aan een commissie op provinciaal niveau, op het niveau van de Veiligheidsregio’s, dan wel op het niveau van één of meerdere gemeenten. Deze commissies treden in de plaats van de rechtmatigheidsadviescommissie. Ze krijgen tot taak het toezicht houden op de persoonsgerichte aanpak (PGA), waaronder de noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit van de aanpak, de gegevensverwerking, het proces van weging, analyse, afstemming en coördinatie, en de effectiviteit van de aanpak. Er wordt algemeen toezicht gehouden op het grote geheel van de PGA, met de bevoegdheid om specifieke casussen te onderzoeken; dan wel steekproefsgewijs, dan wel indien daar aanleiding toe is. De onafhankelijke coördinerend functionaris voor gegevensbescherming (art. 11) kan deel uitmaken van deze commissie van toezicht. Additionele kaders voor deze commissies kunnen middels een AMvB worden vastgesteld.

De burgemeester houdt aantekening van de casusoverleggen en verstrekt deze aan de commissie van toezicht van de betreffende regio wanneer de commissie dat verzoekt.

Six Dijkstra Mutluer Van Nispen