Kamerstuk 36200-XVII-7

Amendement van de leden Van der Lee en Thijssen over 25 miljoen euro compensatie voor klimaatschade in ontwikkelingslanden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 1 november 2022
Indiener(s): Tom van der Lee (GL), Joris Thijssen (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-7.html
ID: 36200-XVII-7

26,0 %
74,0 %

Fractie Den Haan

Volt

BIJ1

PVV

PvdD

SGP

CDA

CU

FVD

DENK

Groep Van Haga

D66

VVD

BBB

GL

JA21

SP

Omtzigt

PvdA


Nr. 7 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LEE EN THIJSSEN

Ontvangen 1 november 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid, water en klimaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 25.000 (x € 1.000).

II

In artikel 5 Multilaterale samenwerking en overige inzet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 25.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het budget op artikel 2.3 klimaat wordt verhoogd met € 25 miljoen euro. Dekking wordt gevonden in het verdeelartikel 5.4, specifiek op de asielreserve.

Indieners zijn van mening dat het hoog tijd is om financiering beschikbaar te maken voor het herstellen en compenseren van klimaatschade in ontwikkelingslanden. Klimaatschade is wereldwijd al aan de orde van de dag, en de landen die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis zijn vaak ook de landen die het hardst geraakt worden. De vervuiler moet betalen, en landen die geraakt worden, moeten kunnen rekenen op snelle, voorspelbare en automatische respons.

Er zijn internationale afspraken en mechanismes voor het mobiliseren van steun voor het voorkomen (mitigatie) en beperken (adaptatie) van klimaatschade, maar niet voor herstellen of compenseren van verlies en schade die al zijn opgetreden.

Nederland zou moeten samenwerken met andere landen (bijvoorbeeld Denemarken) die daarvoor open staan bij het opzetten van een pilot.

Daarnaast zien de indieners dat de eerstejaarsopvangkosten asiel dat uit het ODA budget wordt bekostigd steeds groter wordt. Via de begroting 2023 van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt bijvoorbeeld wederom 75 miljoen extra gereserveerd voor eerstejaarsopvangkosten asiel. De indieners zijn van mening dat de bekostiging van eerstejaarsopvang asiel niet automatisch op de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zou moeten drukken.

Daarom stellen indieners voor om 25 miljoen uit het verdeelartikel 5.4 te halen ten behoeve van klimaat.

Van der Lee Thijssen