Gepubliceerd: 13 januari 2023
Indiener(s): Liesje Schreinemacher (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-53.html
ID: 36200-XVII-53

Nr. 53 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 januari 2023

Ten vervolge op de brief inzake hogergenoemd onderwerp van mijn voorganger aan Uw Kamer van 8 april 2021 (Kamerstuk 35 570 XVII, nr. 55) kan ik u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als volgt informeren.

Door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is in 2020 besloten om de jaarlijkse bijdrage aan de Nuffic vanuit dat Ministerie van euro 600.000,– ten behoeve van het zogenaamde Holland Alumni Netwerk (HAN) met ingang van 1 januari 2022 stop te zetten. In 2021 is onderzocht of en hoe dit netwerk geheel of gedeeltelijk in stand zou kunnen blijven. Nuffic heeft hiervoor een aantal voorstellen ontwikkeld en uiteindelijk heeft RVO in opdracht van de Ministeries van OCW, EZK en BZ onderzocht wat de mogelijkheden zijn op dit onderwerp.

Uiteindelijk is gekozen voor het beëindigen van het HAN en een beperktere invulling van het alumni-netwerk.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal de gegevens blijven inzetten voor haar postennet, zodat op landenniveau de informatie van alumni gewaarborgd blijft. Gegevens zullen na instemming van de alumnus worden opgenomen in een zogenaamd CMS-systeem, waarmee elke Nederlandse vertegenwoordiging werkt en dat daarmee het betreffende lokale alumni netwerk zal beheren. Ook wordt nog onderzocht of een centraal overzicht uit de verschillende decentrale systemen van alumni mogelijk is.

De consequentie van deze keuze is dat op dit moment een centrale database van alumni niet meer voorhanden is. Daarbij geldt overigens dat het HAN ook niet volledig was en universiteiten ook zelf hun eigen alumni-systemen beheren.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher