Kamerstuk 36200-XVII-47

Reactie op verzoek commissie over het rappel op planning beleidsstukken

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 24 oktober 2022
Indiener(s): Liesje Schreinemacher (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-47.html
ID: 36200-XVII-47

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 oktober 2022

In reactie op de brief van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 23 september ontvangt u hierbij de planning van de volgende vier beleidsstukken en de beleidsverantwoordelijke bewindspersonen voor de dossiers.

  • 1. Interdepartementale aanpak Nederlandse innovatie- en handelsbeleid

    • 17 juni 2022 is de brief Gezamenlijke internationaal-economische samenwerking Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar de kamer verzonden. Hiervan ben ik de eerste ondertekenaar, de brief is medeondertekend door de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

  • 2. Actieplan Beleidscoherentie voor Ontwikkeling

    • Dit actieplan ontvangt uw Kamer voor het einde van het jaar. Hiervoor ben ik beleidsverantwoordelijk.

  • 3. Nederlandse Grondstoffenstrategie

    • Deze strategie zal zoals toegezegd in het BHOS-notadebat voor het einde van het jaar naar de Kamer worden verzonden. Deze strategie wordt medeondertekend door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

  • 4. Kamerbrief Vergroening instrumentarium

    • 28 september 2022 is de brief Stand van zaken uitvoering moties en toezeggingen inzake uitfasering fossiele brandstoffen exportkredietverzekeringen en vergroening handelsinstrumentarium naar de Kamer verzonden. Hiervoor ben ik de beleidsverantwoordelijke bewindspersoon.

U verzoekt om duidelijkheid wat betreft de Afrikastrategie, de Mondiale Gezondheidsstrategie en de Internationale Klimaatstrategie. De Internationale Klimaatstrategie (Kamerstuk 31 793, nr. 231) en de Mondiale Gezondheidsstrategie (Kamerstuk 36 180, nr. 25) zijn inmiddels naar uw Kamer verstuurd op respectievelijk 7 en 21 oktober.

Inzake de Afrikastrategie, het streven is deze strategie de Kamer in het vierde kwartaal van dit jaar te doen toekomen en in ieder geval niet later dan het eerste kwartaal van 2023. Enerzijds heeft de strategie vertraging opgelopen om te kunnen voortbouwen op onder meer de beleidsnota BHOS Doen waar we goed in zijn (Kamerstuk 36 180, nr. 1), de Mondiale Gezondheidsstrategie en de Internationale Klimaatstrategie. Anderzijds wil het kabinet voldoende tijd en ruimte nemen voor consultaties in Afrikaanse landen en met Afrikaanse partners, hiermee komen wij de wens van de Kamer tegemoet in lijn met de motie van het lid Hammelburg (Kamerstuk 34 952, nr. 165) alsook met Nederlandse partners, waaronder de Afrika Taskforce Handelsbetrekkingen en NABC (conform motie van de leden Weverling en Amhaouch Kamerstuk 35 570 XVII, nr. 14 en de motie van de leden Klink en Amhaouch Kamerstuk 34 952, nr. 168). Deze consultaties worden in het vierde kwartaal van 2022 afgerond.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher