Kamerstuk 36200-VII-15

Amendement van het lid Van Baarle over een regionale pilot tegen woningmarktdiscriminatie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 7 oktober 2022
Indiener(s): Stephan van Baarle (DENK)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VII-15.html
ID: 36200-VII-15
Wijzigingen: 36200-VII-19

Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID VAN BAARLE

Ontvangen 7 oktober 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Openbaar bestuur en democratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 150 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Openbaar bestuur en democratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 150 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement reserveert 150.000 euro om een regionale pilot uit te voeren tegen woningmarktdiscriminatie. Uit onderzoek blijkt dat er regionale verschillen zijn in de mate waarin woningmarktdiscriminatie plaatsvindt, zo wordt gesteld in de laatste monitor woningmarktdiscriminatie van het Verwey-Jonker instituut. De indiener stelt voor om volgend jaar 150.000 euro te reserveren voor het regionaal aanbieden van trainingen, campagnes en bijeenkomsten die kunnen bijdragen aan bewustwording van het probleem van discriminatie in de woningverhuur. Dit zou moeten plaatsvinden in de regio waarover uit onderzoek blijkt dat het probleem van woningmarktdiscriminatie het meeste speelt. Hierbij zou men zich kunnen baseren op de laatste monitor, of de cijfers van antidiscriminatievoorzieningen (ADV). Met het bedrag van 150.000 euro zou een lokale of regionale ADV of een gemeente aan de slag kunnen gaan met het regionaal aanbieden van trainingen, campagnes en bijeenkomsten. Dit bedrag wordt gedekt uit de vrij besteedbare ruimte uit artikel 1 van de begroting.

Van Baarle