Kamerstuk 36200-VI-50

Amendement van het lid Ellian ter vervanging van nr. 45 over een checkpoint bij de EBI Vught

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 17 november 2022
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VI-50.html
ID: 36200-VI-50

97,3 %
2,7 %

Groep Van Haga

CDA

BBB

PvdD

Volt

Fractie Den Haan

JA21

SGP

D66

Gündogan

PVV

FVD

VVD

PvdA

BIJ1

SP

CU

Omtzigt

GL

DENK


Nr. 50 AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 451

Ontvangen 17 november 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 34 Straffen en beschermen van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

III

In de begrotingsstaat inzake de agentschappen worden bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het totaal baten en het totaal lasten verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Uit het inspectierapport van januari 2016 blijkt dat de EBI te Vught een belangrijk verbeterpunt heeft ter zake de fysieke veiligheid. Dit verbeterpunt ziet op het controleren van verkeer groter dan een personenauto, zoals vrachtverkeer, buiten de toegangspoort van het terrein van de PI Vught. Die controle kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dienst Vervoer & Ondersteuning zou hierbij betrokken kunnen worden, bijvoorbeeld ook om het weerstandsniveau te verhogen. De kosten zijn niet geheel voorspelbaar, aangezien de invulling hiervan op verschillende wijzen kan plaatsvinden, maar indiener verwacht dat 1 miljoen euro voor aankomend jaar voldoende moet zijn. De dekking is gevonden in de CA-middelen die de regering heeft begroot voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit tijdens berechting en detentie. Dit zijn extra middelen die structureel beschikbaar zijn om voortgezet crimineel handelen uit detentie tegen te gaan, waarvan dit amendement incidenteel een miljoen vraagt.

Ellian