Kamerstuk 36200-L-9

Besluitvorming over projecten Nationaal Groeifonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 24 februari 2023
Indiener(s): Micky Adriaansens (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-L-9.html
ID: 36200-L-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2023

Op 9 april 2021 en 14 april 2022 bent u geïnformeerd over de uitslagen van de eerste tweede indieningsrondes van het Nationaal Groeifonds.1 Een aantal voorstellen hebben op advies van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds (verder: de adviescommissie) nog geen definitieve toekenning ontvangen, maar een toekenning onder voorwaarden. Ook is voor een aantal projecten een (gedeeltelijke) reservering gemaakt, waarbij een aangepast voorstel moest worden ingediend.

Voor vijf projecten waarvoor eerder reserveringen zijn gemaakt, zijn nu aangepaste plannen ingediend en beoordeeld door de adviescommissie. Het advies van de adviescommissie is bijgevoegd. Het advies en het besluit daarover licht ik hieronder toe, mede namens de Minister van Financiën.

Advies over de NGF-projecten

Health RI

Hoofddoel van het project Health RI (ronde 1) is de realisatie van een nationale gezondheidsdata-infrastructuur voor onderzoek en innovatie. Een bijdrage van € 22 miljoen is al toegekend. De adviescommissie adviseert om de reservering van € 47,0 miljoen voor dit project toe te kennen. De adviescommissie hecht grote maatschappelijke waarde aan het slagen van dit project. De adviescommissie wil daarom nadrukkelijk betrokken zijn bij de monitoring en evaluatie van het project.

Groeiplan Watertechnologie

Voor het project Groeiplan Watertechnologie (ronde 2), gericht op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologie voor de beschikbaarheid van (schoon) water, adviseert de adviescommissie om de reservering van € 135,0 miljoen toe te kennen. De nadere uitwerking toont aan dat de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar (droogte, overstromingen, zorgen over waterkwaliteit) de relevantie van het voorstel andermaal onderstrepen. De adviescommissie concludeert dat de vier deelopdrachten voor de nadere uitwerking die de commissie had meegegeven goed zijn ingevuld in het aangepaste voorstel.

DMI-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking (voorheen DEMS)

De adviescommissie adviseert de reservering van € 85,0 miljoen voor het project DMI (ronde 2) toe te kennen. DMI betreft het realiseren van een digitale infrastructuur voor het delen en gebruiken van data. Doel is het efficiënter ontsluiten en beschikbaar maken van data voor diverse toepassingen en diensten. DMI kan daarmee een enabler zijn voor datagedreven diensten en toepassingen en daarmee bijdragen aan optimalisaties in het mobiliteitssysteem, verstedelijking en ruimtelijke planning.

Toekomstbestendige Leefomgeving

De adviescommissie adviseert om van de reservering voor het voorstel Toekomstbestendige Leefomgeving (ronde 2) van € 100,0 miljoen € 60,0 miljoen toe te kennen en € 40,0 miljoen voorwaardelijk toe te kennen. Dit voorstel is gericht op de grote maatschappelijke uitdagingen in de leefomgeving, waaronder woningnood, verouderde infrastructuur en effecten van klimaatverandering. Met het toegekende deel kunnen de programma’s gebouwen, infra en ecosystemen worden gestart, inclusief de eerste impactprojecten op de thema’s industriële renovatie, nieuwbouw, levensduurverlenging en toekomstbestendig vervangen. De adviescommissie stelt voor om halverwege de uitvoeringsperiode aan de hand van voortgang op de key performance indicators (kpi’s) te bepalen of het voorwaardelijk toegekende deel kan worden omgezet in een toekenning.

NL 2120

Voor het project NL2120 – het groene verdienvermogen (ronde 2), dat is gericht op natuurlijke oplossingen (nature-based solutions) voor vraagstukken op het gebied van landgebruik en bodem- en waterbeheer, adviseert de adviescommissie om van de reservering van € 110,0 miljoen € 70,0 miljoen toe te kennen en € 40,0 miljoen voorwaardelijke toe te kennen. Op basis van de tussenevaluatie halverwege de uitvoeringsperiode kan worden bepaald of het voorwaardelijk toegekende deel kan worden omgezet in een toekenning. De voorwaarden zijn gesteld om te waarborgen dat de gecreëerde kennis en ervaring maximaal bijdraagt aan opschaling van het gebruik van nature-based solutions.

Besluit kabinet en vervolg

Het kabinet neemt de adviezen van de adviescommissie integraal over. De budgettaire verwerking van dit besluit vindt plaats bij voorjaarsnota. Na parlementaire goedkeuring kunnen de departementen van start gaan met de betreffende NGF-projecten.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens