Kamerstuk 36200-L-4

Besluitvorming over projecten Nationaal Groeifonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 21 oktober 2022
Indiener(s): Micky Adriaansens (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-L-4.html
ID: 36200-L-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2022

Op 14 april 2022 bent u geïnformeerd over de uitslag van de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds.1 Voor een aantal voorstellen hebben we op advies van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds (verder: de adviescommissie) nog geen definitieve toekenning gedaan, maar een toekenning onder voorwaarden. Ook is voor een aantal projecten een reservering gemaakt, waarbij een aangepast voorstel moest worden ingediend.

Voor een zestal projecten zijn nu aangepaste plannen ingediend en deze zijn beoordeeld door de adviescommissie. Het advies van de adviescommissie is bijgevoegd. Het advies en het besluit daarover licht ik hieronder toe, mede namens de Minister van Financiën.

Advies over de projecten

Er is één voorstel beoordeeld uit de eerste beoordelingsronde. Dit betreft de reservering voor het voorstel Ontwikkeladviezen voor praktisch opgeleiden. Dit voorstel is een onderdeel van het project «Versterking infrastructuur leven lang ontwikkelen». Een ander deelproject daarvan heeft in 2021 al een toekenning ontvangen. Voor de pilot Ontwikkeladviezen voor praktisch opgeleiden adviseert de adviescommissie nu om de gereserveerde € 45 miljoen niet om te zetten in een toekenning, omdat het voorstel niet voldoende tegemoet komt aan de eerder gestelde voorwaarden van de commissie en onvoldoende concreet is in de onderzoeksaanpak en invulling van de pilot. Daarmee heeft de adviescommissie er onvoldoende vertrouwen in dat het project tot goede ontwikkeladviezen zal leiden. De reservering voor dit project vervalt daarmee.

De adviescommissie heeft daarnaast vijf projecten beoordeeld met een voorwaardelijke toekenning of reservering uit de tweede beoordelingsronde.

Voor het project PhotonDelta, gericht op het versterken van het fotonica ecosysteem in Nederland, adviseert de adviescommissie om voor de eerste fase van het project de voorwaardelijke toekenning om te zetten in een definitieve toekenning van € 266,6 miljoen. Daarbij adviseert de commissie een deel van deze toekenning, namelijk € 60 miljoen, niet als een subsidie beschikbaar te stellen, maar dit bedrag als renteloze lening toe te kennen, met een aantal voorwaarden ten aanzien van de terugbetaling in relatie tot het succes van het project en rekening houdend met het bestaande aandelenbelang van de staat in het betreffende bedrijf. Voor de tweede fase van het project blijft er een voorwaardelijke toekenning van € 205 miljoen gelden.

Voor het project Cellulaire Agricultuur, dat bijdraagt aan de eiwittransitie, adviseert de commissie om de voorwaardelijke toekenning van € 60 miljoen om te zetten in een definitieve toekenning.

Voor het project Werklandschappen, gericht op de duurzame transformatie van werklocaties, adviseert de commissie om de reservering van € 26,2 miljoen om te zetten in een toekenning.

Voor het project PPS-opschaling in het beroepsonderwijs, dat de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt bevordert, adviseert de commissie om de voorwaardelijke toekenning voor een bedrag van € 152,6 miljoen om te zetten naar een definitieve toekenning. Er blijft een voorwaardelijke toekenning van € 57,5 miljoen staan.

Voor het project Zelfdenkende moleculaire systemen, gericht op het gebruik van kunstmatige intelligentie voor de ontwikkeling van nieuwe moleculaire materialen, adviseert de commissie om de voorwaardelijke toekenning van € 96,9 miljoen om te zetten in een definitieve toekenning. De commissie adviseert de fondsbeheerders en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen afspraken te maken over de governance van het project en de aan te passen valorisatiestrategie en deze valorisatiestrategie voor te leggen aan de adviescommissie, en dit vast te leggen in de projectspecifieke afspraken.

Met deze projecten worden geïnvesteerd in het menselijk kapitaal en in duurzame en innovatieve ecosystemen en daarmee in het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Meer informatie over de projecten is te vinden op www.nationaalgroeifonds.nl.

Besluit kabinet en vervolg

Het kabinet neemt deze adviezen integraal over. De budgettaire verwerking van dit besluit vindt plaats door middel van een nota van wijziging op de begroting voor het jaar 2023 van het Nationaal Groeifonds en van de betreffende departementale begrotingen. Deze zullen u binnenkort worden toegezonden. Met de middelen kunnen de departementen in 2023 van start gaan met de betreffende projecten.

Er zijn nog een aantal projecten die nog aan voorwaarden moeten voldoen of projecten waarvoor nog reserveringen zijn gemaakt. In het voorjaar van 2023 zal een volgend moment zijn waar hierover een besluit wordt genomen.

De derde ronde van het Nationaal Groeifonds loopt inmiddels. Op 3 februari 2023 sluit het loket voor de indiening van voorstellen. Nieuw is dat in deze ronde partijen ook rechtstreeks voorstellen kunnen indienen via een subsidieregeling. Daarnaast blijft het voor departementen mogelijk voorstellen in te dienen.

Voor de zomer van 2023 zal het kabinet een besluit over de derde ronde nemen, op basis van het advies van de adviescommissie.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens