Gepubliceerd: 14 juli 2022
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36175-3.html
ID: 36175-3

Nr. 3 HERDRUK1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2022

Hierbij informeer ik Uw Kamer over een vierde incidentele suppletoire begroting voor het jaar 2022 welke als bijlage bij deze brief aan Uw Kamer wordt gezonden (Kamerstuk 36 175, nrs. 1 en 2).

In deze incidentele suppletoire begroting worden middelen aan de beleidsartikelen toegevoegd ten behoeve van de uitvoering van beleidsvoornemens, waarbij het noodzakelijk is dat de aanvang van de uitvoering op korte termijn plaatsvindt.

In het Coalitieakkoord (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) zijn er diverse middelen opgenomen op het terrein van JenV. Vorig jaar zijn er ook extra middelen beschikbaar gekomen op terreinen waar ook in het Coalitieakkoord gelden voor zijn uitgetrokken, zoals voor ondermijning. Voorts is bij nota van wijziging door Uw Kamer € 200 mln toegevoegd voor veiligheid. De afgelopen tijd is gebruikt om deze extra gelden in hun onderlinge samenhang te bezien en tot concrete bestemmingen te komen. Het kabinet heeft onlangs besloten om de Coalitieakkoordmiddelen, die geparkeerd waren op de aanvullende post van de rijksbegroting, over te hevelen naar de begroting van JenV.

Een groot deel van de genoemde middelen heeft ook betrekking op het lopende jaar 2022. Om in 2022 voortvarend aan de slag te gaan is een ISB noodzakelijk. Het alternatief zou zijn dat deze gelden pas in december tot besteding kunnen komen nadat de Kamer begin december de reguliere suppletoire begroting naar aanleiding van de Najaarsnota zou hebben ontvangen. Indien die weg bewandeld zou worden, is het bijna onvermijdelijk dat in 2022 minder gedaan zal worden dan mij voor ogen staat.

Ik heb goede nota genomen van de discussie in Uw Kamer over het grote aantal ISB’s en ook van de behoefte aan meer integrale afwegingsmomenten omdat alleen Voorjaarsnota (juni) en Najaarsnota (december) voor het uitvoeringsjaar van de begroting niet direct bijdraagt aan een goede vormgeving van het budgetrecht van Uw Kamer.

Hangende het door het kabinet toegezegde onderzoek naar de mogelijkheden minder ISB’s en een eventueel extra integraal afwegingsmoment, zie ik mij genoodzaakt u deze ISB voor te leggen. Deze ISB is ook nodig om de gevolgen van de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne te accommoderen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius