Kamerstuk 36130-9

Amendement van het lid Nijboer over eisen aan huurprijs en huurverhogingspercentage bij een vergunning voor verhuur aan arbeidsmigranten

Dossier: Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)

Gepubliceerd: 4 oktober 2022
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36130-9.html
ID: 36130-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER

Ontvangen 4 oktober 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 7, tweede lid, wordt na onderdeel a, onder vernummering van de onderdelen b en c tot c en d, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. de maximale huurprijs en het maximale huurverhogingspercentage indien het een zelfstandige woonruimte als bedoeld in artikel 234 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, betreft waarvan de maximale huurprijs volgens de bij of krachtens artikel 10, eerste lid, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, bepaalde waardering niet hoger is dan het krachtens artikel 3, tweede lid, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte vastgesteld bedrag. De maximale huurprijs wordt vastgesteld op de maximale huurprijs voor die woonruimte op basis van de bij of krachtens artikel 10, eerste lid, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, bepaalde waardering en het maximale huurverhogingspercentage bedraagt het bij of krachtens artikel 10, tweede lid, van die wet vastgestelde maximale huurverhogingspercentage;

Toelichting

In onderhavig wetsvoorstel kan het college van burgemeesters en wethouders (B&W) voorwaarden verbinden aan een verhuurvergunning voor verhuur aan arbeidsmigranten en voor reguliere verhuur. Indiener valt op dat het college van B&W bij reguliere verhuur eisen kan stellen aan de maximale huurprijs en het maximale huurverhogingspercentage en dat dit niet mogelijk is bij verhuur aan arbeidsmigranten. Indiener vindt dit verschil onnodig en onwenselijk. Met dit amendement wordt mogelijk gemaakt dat ook aan een verhuurvergunning voor verhuur aan arbeidsmigranten voorwaarden kunnen worden verbonden die betrekking hebben op de maximale huurprijs en het maximale huurverhogingspercentage.

Nijboer