Gepubliceerd: 5 juli 2022
Indiener(s): Laurens Dassen (Volt)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36120-XVI-7.html
ID: 36120-XVI-7

42,0 %
58,0 %

CU

D66

PvdD

Groep Van Haga

PvdA

GL

VVD

Omtzigt

CDA

Volt

DENK

JA21

SP

Fractie Den Haan

BIJ1

SGP

PVV

FVD

BBB


Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID DASSEN

Ontvangen 5 juli 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 8 Tegemoetkoming specifieke kosten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.100.000 (x  € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat de zorgtoeslag wordt verdubbeld. In het kader van de hoge inflatie beoogt dit amendement om eenieder die zorgtoeslag ontvangt passend te ondersteunen. Hiervoor wordt 2,1 miljard extra overgemaakt naar de VWS begroting. De dekking wordt gevonden in het laten oplopen van de staatsschuld. De indiener stelt voor dat in 2023 de opbrengsten van een meevallersheffing worden gebruikt om de opgelopen staatschuld te verminderen. Indien dit niet mogelijk blijkt te zijn verzoekt de indiener de regering om aan de Kamer voorstellen te doen ter dekking van deze regeling.

Volgens de stresstest van het CPB komen de kwetsbare huishoudens tussen 75 en 130 euro per maand tekort. Met uitschieters tot ver daarboven. Afgezet tegen de bijstandsnorm voor een alleenstaande is dat tussen 7 en 12 procent van de koopkracht, wat ongeveer gelijk is aan de inflatiecijfers die we zien. Daarom beoogt dit amendement een tijdelijke verhoging van de zorgtoeslag zijnde een inflatietoeslag. Het verhogen van de zorgtoeslag is mogelijk in 2022 en kan deze huishoudens op de korte termijn ondersteunen. Indiener is zich er van bewust dat er een wetswijziging nodig is, zodat de tijdelijke inflatietoeslag in de Zorgverzekeringswet kan worden doorgevoerd.

Dassen