Gepubliceerd: 8 februari 2022
Indiener(s): Attje Kuiken (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35989-3.html
ID: 35989-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 8 februari 2022

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 13 januari 2022 voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij brief van 7 februari 2022 zijn ze door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie, Kuiken

De adjunct-griffier van de commissie, Krijger

Vraag 1

Wat gebeurt er met de gereserveerde 215 miljoen euro voor testen in het kader van coronatoegangsbewijzen indien het beleid met betrekking tot het coronatoegangsbewijs niet wordt voortgezet?

Antwoord 1

De epidemiologische situatie heeft invloed op de geldende ctb maatregelen die gehanteerd worden. Begin januari 2022 waren er door de epidemiologische situatie minder ctb maatregelen, waardoor de testvraag lager lag. Sinds 26 januari 2022 is veel weer open (horeca/ musea etc.) en is er hierdoor een hogere testvraag. Het besluit of middelen nodig zijn hangt samen met de inzet van de maatregelen. Zolang ctb geldende maatregelen nodig zijn, zal hier ook geld voor nodig zijn. Daarnaast krijgen testaanbieders alleen betaald per afgenomen test. Middelen die niet tot besteding kunnen zullen terugvloeien naar de algemene middelen.

Vraag 2

Er wordt een reservering voor coronatoegangsbewijzen gemaakt van 215 miljoen euro waarbij wordt aangegeven dat deze alleen wordt ingezet op basis van een epidemiologische situatie; op welke raming is dit gebaseerd? Hoe wordt bepaald dat sprake is van een epidemiologische situatie en hoe wordt gestuurd op het doelmatig inzetten van deze middelen? Wanneer wordt opnieuw een besluit genomen over de vraag of deze middelen nog steeds nodig zijn of dat deze weer terug kunnen naar de schatkist?

Antwoord 2

Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 3

Heeft u reeds een besluit genomen over de vaccinaties van 5- tot 11-jarigen? Waarom wordt de reservering voor deze post nu gemaakt?

Antwoord 3

Op het moment van de raming lag de vraag over het vaccineren van 5–11 jarigen bij de Gezondheidsraad, om snel tot uitvoering over te kunnen gaan bij een positief advies is op voorhand rekening gehouden met de uitvoeringskosten. Er is inmiddels een besluit genomen en 5–11 jarigen hebben een uitnodiging ontvangen en kunnen zich inmiddels laten vaccineren.

Vraag 4

Op welke raming is het bedrag van 78,8 miljoen euro voor de derde prik gebaseerd?

Antwoord 4

De raming is gebaseerd op de uitvoeringskosten voor het zetten van prikken bij onder andere instellingen in de ggz, het uitnodigen van groepen voor de boosterprik, de registratie van prikken en verwachte additionele uitgaven bij de GGD-GHOR.

Vraag 5

Er wordt in deze Eerste incidentele suppletoire begroting VWS voor het jaar 2022, 35 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sportsector; kan een onderbouwing worden gegeven waarom ervoor gekozen is deze sector te ondersteunen? Welke raming wordt als basis voor dit bedrag gebruikt en hoe wordt gestuurd op de besteding hiervan? Tot wanneer loopt dit steunpakket voor de sportsector?

Antwoord 5

Ook de sportsector werd hard getroffen door de coronamaatregelen die per 13 november 2021 zijn ingegaan en die er per 27 november 2021 aan werden toegevoegd. Daarbij valt te denken aan de sluiting van de amateursport (trainingen en wedstrijden) na 17 uur ’s middags en het verbod op publiek.

Voor de amateursport zijn de eerdere compensatieregelingen weer geopend voor de periode waarin de maatregelen van toepassing waren. Met deze regelingen wordt de sport gecompenseerd voor de vaste lasten en de huurkosten. Ook hebben de gemeenten de mogelijkheid gekregen om de ijsbanen en zwembaden te ondersteunen.

De 35 miljoen is als volgt opgebouwd:

  • € 7 mln. voor de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO) regeling,

  • € 15 mln. voor de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS) regeling en

  • € 13 mln. voor de Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden (SPUK IJZ).

Deze bedragen zijn berekend op basis van het gebruik van deze regelingen tijdens eerdere perioden van beperkende maatregelen. De genoemde bedragen worden gehanteerd als plafonds. Bij overvraging van een regeling zal het beschikbare bedrag naar rato worden verdeeld over alle aanvragers. Bij onderuitputting zal het resterende bedrag terugvloeien naar de algemene middelen.

De steunmaatregelen die in de eerste incidentele suppletoire begroting VWS voor het jaar 2022 zijn opgenomen hebben betrekking op de periode van 27 november tot en met 18 december 2021. De regelingen zullen in 2022 worden opengesteld en zijn daarom in deze ISB 1 2022 opgenomen

Vraag 6

Kunt u toelichten waarom de in de eerste incidentele suppletoire begroting opgenomen 35 miljoen euro voor ondersteuning van de sportsector een week later al, met de Tweede incidentele suppletoire begroting VWS voor het jaar 2022, met 80 miljoen euro is verhoogd?

Antwoord 6

De verhoging is het gevolg van de aangekondigde verlenging en verzwaring van de geldende coronamaatregelen tot en met 14 januari 2022.

Vraag 7

Binnen een week na de eerste incidentele suppletoire begroting, waarin 35 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de sportsector, ligt er een tweede incidentele suppletoire begroting waarin nog eens 80 miljoen euro wordt uitgetrokken; waarom wordt dit zo kort na elkaar in twee afzonderlijke incidentele suppletoire begrotingen neergelegd?

Antwoord 7

Zie het antwoord op vraag 5 en 6. Dit had onder meer te maken met de periode waarvoor steun werd geboden en verlenging van de maatregelen. Om uw Kamer volledig te informeren zijn de steunmaatregelen ook budgettair verwerkt in een incidentele suppletoire begroting.

Vraag 8

Hoe verhoudt de hoogte van de extra steun voor de sportsector zich met de hoogte van de steun in 2021, tijdens eerdere lockdowns?

Antwoord 8

De € 35 miljoen voor november en december 2021 is berekend op basis van de eerder aangevraagde steun tijdens eerdere lockdowns, afgezet tegen de toen en nu geldende maatregelenniveaus. De omvang van de extra steun voor deze periode van maatregelen is dus gelijk aan de steun die in 2021 werd verleend, voor zover de maatregelen die toen en nu gelden ook vergelijkbaar zijn.

Vraag 9

Welke plannen zijn er om een kleine bijdrage te vragen voor testen en/of voor het testen voor toegang?

Antwoord 9

Het kabinet heeft voor nu geen plannen om het profijtbeginsel toe te passen bij testen voor coronatoegangsbewijzen. Afhankelijk van het verdere verloop van de pandemie en de breedte van de inzet van coronatoegangsbewijzen zou dit kunnen wijzigen. Daarbij worden dan de uitkomsten van het gedragsonderzoek naar het invoeren van een bijdrage, dat het vorige kabinet bij de stand van zaken COVID-19 Kamerbrief van 15 december 2021 (Kamerstuk 25 295, nr. 1638) aan uw Kamer toezond, meegenomen.

Vraag 10

Hoeveel testen per maand verwacht u dat er in 2022 afgenomen zullen worden voor testen voor toegang?

Antwoord 10

Voor de inzet van de coronatoegangsbewijzen (ctb) wordt nu uitgegaan van ruim 100 duizend antigeentesten per dag met de huidige maatregelen.

Deze aantallen gelden voor het eerste kwartaal van 2022. Afhankelijk van de besluitvorming over de maatregelen die noodzakelijk geacht worden en daarbij de inzet van het ctb zal de testvraag veranderen. Het is dan ook lastig om te spoor 2 testcapaciteit te voorspellen voor de perioden vanaf half februari 2022.

Vraag 11

Wat is de vaccinatiestrategie voor het jaar 2022 met betrekking tot het coronavirus en hoeveel geld is hiervoor in totaal gereserveerd?

Antwoord 11

We houden rekening met meerdere vaccinatierondes in 2022. Momenteel is er voor de uitvoering van de huidige (booster)campagne € 374 miljoen beschikbaar op de begroting. Aanpassing van het bedrag (voor meerdere vaccinatierondes) is afhankelijk van advies van de Gezondheidsraad en de besluitvorming. Er zijn dus nog geen aannames hieromtrent opgenomen in de begroting 2022.

Vraag 12

Hoeveel vaccins zijn er ingekocht ten behoeve van het jaar 2022? Hoeveel zijn dat er voor het jaar 2023? Met hoeveel prikken per persoon is rekening gehouden?

Antwoord 12

Voor 2022 zijn er reeds 18.466.554 vaccins ingekocht en voor 2023 17.616.486. Deze aantallen worden aangevuld met leveringen van vaccins die in beginsel voor 2021 zijn ingekocht maar nog niet zijn ingezet of geleverd.

Vraag 13

Kunt u toelichten het spoedeisend belang, dat een afwijking van het budgetrecht rechtvaardigt (artikel 2.27, Comptabiliteitswet 2016), van deze eerste incidentele suppletoire begroting?

Antwoord 13

De voorgestelde uitgaven dienen ter uitvoering van corona gerelateerde maatregelen, zoals die voor de brede inzet van de coronatoegangsbewijzen (ctb), het testbeleid, XL teststraten, vaccineren van 5–11 jarigen en verschillende maatregelen in verband met de uitvoering van de boosterprik. De voorbereiding en uitvoering van deze maatregelen moeten spoedig ter hand worden genomen gegeven de epidemiologische situatie en kunnen niet wachten tot het moment van autorisatie door de beide Kamers.

Vraag 14

Kunt u aangeven hoeveel geld er tot nu toe naar de wijkgerichte aanpak is gegaan? Wat zijn de opbrengsten van deze aanpak tot nu toe geweest?

Antwoord 14

Het is nu nog te vroeg om in concrete termen uitgaven en opbrengsten te benoemen. Zoals aangegeven in de stand van zakenbrief Covid-19 van 14 januari jl., raken de gesprekken met de 30 gemeenten op hoofdlijnen twee vraagstukken. Hierbij spelen enerzijds religieuze overtuigingen een belangrijke rol, anderzijds gaat het om vraagstukken die een dieperliggende sociaaleconomische oorsprong kennen.

Aan de hand van verdere gesprekken met betreffende gemeenten en ondersteunende partijen, werk ik hiervoor momenteel een concrete inzet uit. Het delen van goede voorbeelden onder de dertig gemeenten speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast stel ik in het kader van de wijkgerichte aanpak zelftesten en mondmaskers voor een brede doelgroep beschikbaar aan de 30 gemeenten. Vanaf 14 februari kunnen de gemeenten de zelftesten en mondmaskers bestellen via het LCH-portaal.

In de volgende stand van zakenbrief Covid-19 zal ik uw Kamer informeren over de verdere voortgang van de wijkgerichte aanpak.

Vraag 15

Hoeveel voorraad antilichamen en coronapillen zullen worden ingekocht?

Antwoord 15

Er is in 2022 tot nu toe voor € 37 mln. aan verplichtingen aangegaan voor verschillende geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van COVID-19 patiënten (coronapilbehandelingen en antilichaambehandelingen). VWS is op dit moment (bilateraal en via de Europese Commissie) in gesprek met verschillende leveranciers van antilichaambehandelingen en coronapilbehandelingen en het Ministerie van VWS zal binnenkort waarschijnlijk overgaan tot additionele aankopen voor 2022. Uiteraard wordt uw Kamer hierover dan ook nader geïnformeerd.