Gepubliceerd: 2 februari 2022
Indiener(s): Maarten Hijink (SP)
Onderwerpen: gezondheidsrisico's zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35979-30.html
ID: 35979-30

Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID HIJINK

Ontvangen 2 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt «Goedkeuring» vervangen door «Wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 in verband met een wijziging in de goedkeuringsprocedure van verlengingsbesluiten en goedkeuring».

II

In de beweegreden wordt voor «noodzakelijk» ingevoegd «wenselijk is de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 te wijzigen teneinde de behandeling in de Staten-Generaal van de goedkeuring van koninklijke besluiten tot verlenging van de geldingsduur van voornoemde wet te bespoedigen, alsmede dat het».

III

Voor artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 01

Artikel VIII van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 wordt als volgt gewijzigd:

A

In het vierde lid vervalt in de eerste zin «onverwijld» en wordt na de eerste zin een zin toegevoegd, luidende: Dat voorstel van wet wordt ten minste dertig dagen voorafgaand aan het in het derde lid bedoelde tijdstip waarop de in het eerste lid genoemde bepalingen of onderdelen daarvan zouden vervallen bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal ingediend.

B

Na de aanduiding «5.» van het vijfde lid wordt een zin ingevoegd, luidende: Indien het voorstel niet ten minste dertig dagen voorafgaand aan het in het derde lid bedoelde tijdstip waarop de in het eerste lid genoemde bepalingen of onderdelen daarvan zouden vervallen bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt ingediend, vervalt dat koninklijk besluit van rechtswege.

IV

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Ten aanzien van een besluit houdende een verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 met ingang van 1 maart 2022, blijven het vierde en vijfde lid van artikel VIII van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, zoals deze luidden voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet, van kracht.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de verlenging net als momenteel het geval is, plaatsvindt bij koninklijk besluit, maar regelt dat het daaropvolgende goedkeuringswetsvoorstel minimaal 30 dagen voor de huidige vervaldatum van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Zodoende kunnen Tweede en Eerste Kamer zich uitspreken over de noodzaak en wenselijkheid van een verlenging vóór dat die verlenging daadwerkelijk ingaat. Wordt het goedkeuringswetsvoorstel niet 30 dagen voor de huidige vervaldatum bij de Tweede Kamer ingediend, vervalt het onderliggende koninklijk besluit van rechtswege en vervalt daarmee de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 op het moment dat de lopende geldingsduur afloopt. Deze wijziging geldt echter niet voor de eerstvolgende mogelijke verlenging, aangezien deze reeds op 1 maart in zou moeten gaan en de 30-dagentermijn daardoor niet meer zou kunnen worden gehaald.

Hijink