Kamerstuk 35942-30

Amendement van het lid Westerveld c.s. ter vervanging van nr. 12 over vrienden in de gelegenheid stellen om op bezoek te komen

Dossier: Wijziging van de Jeugdwet in verband met het versterken van de rechtspositie van jeugdigen die worden opgenomen in een gesloten accommodatie (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp)


96,0 %
3,3 %

CDA

BIJ1

BBB

PVV

DENK

PvdA

Fractie Den Haan

D66

PvdD

Omtzigt

JA21

VVD

Groep Van Haga

Volt

SP

FVD

CU

GL

SGP


Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 121

Ontvangen 9 februari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel H, wordt in het voorgestelde artikel 6.3.2.4, derde lid, onderdeel l, «diens ouders, andere gezinsleden, voogd of pleegouders,» vervangen door «diens ouders, andere gezinsleden, voogd, pleegouders of vrienden,».

Toelichting

Het wetsvoorstel regelt dat de jeugdhulpaanbieder ouders, andere gezinsleden, de voogd of pleegouders van de jeugdige in de gelegenheid stelt om op bezoek te komen ook als deze personen vanwege dringende verplichtingen of belemmeringen niet in staat zijn om de jeugdige op de in de huisregels vastgestelde tijden en plaatsen te bezoeken. De indieners missen «vrienden» in deze opsomming. Voor veel jeugdigen in gesloten jeugdhulp zijn vrienden zeer belangrijk, zeker omdat de relatie met familie soms problematisch is. De indieners vinden het dan ook van groot belang dat ook vrienden deze mogelijkheid moet worden geboden. Het is hiermee niet de bedoeling om personen toe te laten die kunnen leiden tot onveiligheid voor de jeugdige, zoals bijvoorbeeld pooierboys. De mogelijkheid om dit te beperken is vastgelegd in het voorgestelde artikel 6.3.2.4, eerste lid, van het wetsvoorstel.

Westerveld Mohandis Kwint Sylvana Simons