Kamerstuk 35942-19

Amendement van het lid Westerveld over het betrekken van de gekwalificeerde gedragswetenschapper

Dossier: Wijziging van de Jeugdwet in verband met het versterken van de rechtspositie van jeugdigen die worden opgenomen in een gesloten accommodatie (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp)

Gepubliceerd: 6 februari 2023
Indiener(s): Lisa Westerveld (GL)
Onderwerpen: jongeren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35942-19.html
ID: 35942-19

Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD

Ontvangen 6 februari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel H, wordt het voorgestelde artikel 6.3.1.2, vijfde lid, als volgt gewijzigd:

1. De eerste twee zinnen worden vervangen door «Een gekwalificeerde gedragswetenschapper beoordeelt zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen twaalf uur, of de maatregel ter afwending van een noodsituatie noodzakelijk en geschikt is om de noodsituatie af te wenden.»

2. Er wordt een zin toegevoegd, luidende: De gekwalificeerde gedragswetenschapper geeft pas een oordeel nadat hij voor zover mogelijk met de betrokken jeugdige heeft gesproken.

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat indien een maatregel ter afwending van een noodsituatie niet binnen twaalf uur kan worden beëindigd, voor de voortzetting van de maatregel de instemming van een gekwalificeerde gedragswetenschapper vereist is. Wat betreft de indiener moet het oordeel van de gekwalificeerde wetenschapper zo spoedig mogelijk gevraagd worden. Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn ingrijpend voor een jeugdige. De indiener wil voorkomen dat er situaties kunnen ontstaan waarbij een jeugdige twaalf uur lang onterecht aan een vrijheidsbeperking wordt onderworpen. Deze aanpassing past ook bij de beweging en ambitie om minder vrijheidsbeperkende maatregelen te gebruiken in de gesloten jeugdzorg. Daarnaast is het wenselijk dat de gedragswetenschapper, voor zover mogelijk, pas een oordeel geeft als hij de jeugdige zelf ook heeft gesproken.

Westerveld