Kamerstuk 35925-X-47

Reactie op de uitvoering van de motie van het lid Van den Nieuwenhuijzen c.s. over marineschepen vernoemen naar vrouwen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 30 november 2021
Indiener(s): Henk Kamp (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-X-47.html
ID: 35925-X-47

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2021

De komende jaren zal de Koninklijke Marine een reeks nieuwe schepen in gebruik nemen. Het betreft in het komende decennium het Combat Support Ship, mijnenbestrijdingsvaartuigen, hulpvaartuigen, fregatten ter vervanging van de huidige M-fregatten, en onderzeeboten.

Op 8 december 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 34, item 15) heeft de Kamer de motie van het lid Van den Nieuwenhuijzen aangenomen over het vernoemen van marineschepen naar vrouwen (Kamerstuk 35 570 X, nr. 40). De motie verwoordt de wens van de Kamer dat ten minste twee van de nieuw te verwerven marineschepen, waaronder fregatten, worden vernoemd naar vrouwen met een grote betekenis voor de Nederlandse vrijheid.

Defensie zal deze wens van de Kamer uitvoeren en de twee nieuwe fregatten naar vrouwen vernoemen, met inachtneming van de gebruikelijke procedure. Deze houdt in dat de Traditiecommissie Koninklijke Marine (TCKM) een voorstel formuleert voor de naam van een nieuw marineschip. De Commandant Zeestrijdkrachten legt dit voor aan de Minister van Defensie, die vervolgens de Koning verzoekt om instemming. Na instemming van de Koning is de naamgeving definitief. Van het nieuwe Combat Support Ship is in 2018 besloten dat het de naam Zr.Ms. Den Helder zal krijgen.

Zoals bekend schaffen België en Nederland in een gezamenlijk vervangingsproject ieder zes mijnenbestrijdingsvaartuigen aan. België heeft daarbij de leiding, zoals Nederland de leiding heeft bij de verwerving van nieuwe fregatten. Elk land beslist zelf over de namen van de eigen schepen, maar onze twee landen zijn niettemin overeengekomen om voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen namen te kiezen met een gemeenschappelijk thema. Dit onderstreept de grote verbondenheid tussen de twee marines in de Belgisch-Nederlandse Samenwerking (BENESAM).

Vandaag heeft in Frankrijk de kiellegging plaats van het eerste Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig, in aanwezigheid van Belgische en Nederlandse vertegenwoordigers. Ter gelegenheid daarvan maken beide landen vandaag bekend dat de twaalf schepen de namen van steden zullen krijgen.

Nederland heeft daarbij gekozen voor havensteden. De Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen zullen de volgende namen krijgen, in volgorde van aflevering: Zr.Ms. Vlissingen, Zr.Ms. Scheveningen, Zr.Ms. IJmuiden, Zr.Ms. Harlingen, Zr.Ms. Delfzijl, en Zr.Ms. Schiedam. De Nederlandse vaartuigen zullen vanaf 2025 bij Defensie instromen. De Belgische schepen zullen worden genoemd: BNS Oostende, BNS Tournai, BNS Brugge, BNS Liège, BNS Rochefort en BNS Antwerpen.

Met deze naamgeving heeft elk van de vijf Nederlandse kustprovincies ten minste een stad vernoemd. Nederland heeft gekozen voor havensteden die de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ook kunnen bezoeken. Dit kan leiden tot goede banden tussen het schip en haar bemanning met de lokale gemeenschap, hetgeen bijdraagt aan de steun voor de krijgsmacht in de samenleving.

Over de naamgeving van de nieuwe fregatten zal de Kamer in een later stadium worden geïnformeerd.

De Minister van Defensie, H.G.J. Kamp