Kamerstuk 35925-B-19

Reactie op de brief van het Presidium over een adviesaanvraag aan de Raad voor het Openbaar Bestuur over het thema “Gemeenten en corona"

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 9 maart 2022
Indiener(s): Indiener/ondertekenaar n.v.t.
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-B-19.html
ID: 35925-B-19

Nr. 19 BRIEF VAN DE RAAD VOOR HET OPENBAAR BESTUUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 maart 2022

Zojuist hebben wij bijgesloten advies «Van crisis naar opgave. Over de blijvende gevolgen van de coronapandemie voor gemeenten en de openbare lichamen in het Caribisch gebied»1 per mail toegestuurd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De Raad stelde dit advies op verzoek van de Tweede Kamer op (Kamerstukken 35 570 B en 35 570 VII, nr. 14). Wij brengen dit advies morgen naar buiten.

In Van crisis naar opgave betoogt de Raad dat het openbaar bestuur door corona lang in een crisismodus heeft gestaan. Daardoor kwam de lokale democratie op afstand te staan: gemeenteraden hadden lange tijd minder te zeggen over het coronabeleid en de gevolgen daarvan voor economie en maatschappij. Daarnaast heeft de coronacrisis grote gevolgen gehad voor onder meer de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, sport en cultuur: allemaal zaken waarvoor juist gemeenten verantwoordelijk zijn. De crisismodus zorgt nu nog steeds voor warrige verhoudingen tussen gemeenten, openbare lichamen, veiligheidsregio’s en rijksoverheid. Het wordt tijd dat de nieuwe gemeenteraden corona als blijvende opgave gaan aanpakken, zodat goede bestuurlijke verhoudingen en een sterke lokale democratie weer de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Het begin van een nieuwe Gemeenteraadsperiode later deze maand is hét moment om corona als blijvende opgave op te pakken en definitief uit de crisisstand te gaan. Het wordt tijd dat de rijksoverheid, gemeenten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba een nieuw normaal creëren voor de onderlinge verhoudingen, waarbij zij ook de langetermijngevolgen van corona aanpakken.

Wij zien er naar uit om volgende week donderdag 17 maart tijdens een technische briefing een toelichting op dit advies te geven aan de Vaste Kamercommissie BiZa.

Voorzitter Raad voor het Openbaar Bestuur, Han Polman

Secretaris-directeur, Rien Fraanje