Kamerstuk 35872-8

Amendement van de leden Ellemeet en Kuiken ter vervanging van nr. 7 over de collectiviteitskorting uitsluitend op de gemeentepolis van toepassing laten zijn

Dossier: Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het afschaffen van de collectiviteitskorting

Gepubliceerd: 6 april 2022
Indiener(s): Attje Kuiken (PvdA), Corinne Ellemeet (GL)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35872-8.html
ID: 35872-8

20,7 %
78,0 %

JA21

PVV

Volt

VVD

PvdA

Groep Van Haga

Omtzigt

CU

DENK

CDA

SP

SGP

FVD

PvdD

BBB

D66

Fractie Den Haan

GL

BIJ1


Nr. 8 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ELLEMEET EN KUIKEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 71

Ontvangen 6 april 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt «afschaffen» vervangen door «uitsluitend op de gemeentepolis van toepassing laten zijn».

II

In de beweegreden wordt «af te schaffen» vervangen door «uitsluitend van toepassing te laten zijn op de gemeentepolis».

III

Artikel I, onderdeel A, vervalt.

IV

Artikel I, onderdeel B, vervalt.

V

Artikel I, onderdeel C, komt te luiden:

C

Artikel 18 komt te luiden:

Artikel 18

  • 1. De zorgverzekeraar kan met een gemeente overeenkomen dat hij een geldelijk voordeel verstrekt indien inwoners van de gemeente die een laag inkomen hebben, verzekerd worden op basis van een in die overeenkomst aan te wijzen modelovereenkomst.

  • 2. Het voordeel bedraagt, per persoon die op basis van de desbetreffende modelovereenkomst verzekerd wordt, niet meer dan 10% van de grondslag van de bij die modelovereenkomst behorende premie.

  • 3. In de overeenkomst, bedoeld in het eerste lid, wordt ten minste bepaald:

    • a. de hoogte van het voordeel, waarbij die hoogte mag variëren al naar gelang het aantal volgens de desbetreffende modelovereenkomst verzekerde personen;

    • b. de verdeling van het voordeel over de volgens de desbetreffende modelovereenkomst verzekerde personen.

  • 4. Het voordeel dat aan de verzekeringnemer wordt verstrekt, geschiedt in de vorm van een korting op de grondslag van de premie.

  • 5. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen, om te voorkomen dat afbreuk wordt gedaan aan het sociale karakter van de verzekering, nadere regels worden gesteld.

VI

Na artikel I, onderdeel C, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

D

Na artikel 18 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 18bis

Indien een werkgever of gemeente de verschuldigde premie aan een zorgverzekeraar betaalt, vermelden de zorgverzekeraar en de werkgever bij de verstrekking van persoonsgegevens aan elkaar met betrekking tot een werknemer die verzekeringnemer en een verzekerde is van een zorgverzekering waarvoor die werkgever of gemeente de verschuldigde premie aan die zorgverzekeraar betaalt, het burgerservicenummer van die werknemer.

Toelichting

De collectiviteitskorting is een instrument waarmee een verkapte vorm van risicoselectie plaatsvindt. Het zijn vooral de hoger opgeleide en gezonde verzekerden die via collectiviteiten korting kunnen krijgen op de verzekeringspolis. Daarmee wordt niet alleen de solidariteit tussen ziek en gezond aangepast, maar ook de solidariteit tussen arm en rijk.

De gemeentepolis doet in principe precies het omgekeerde. Mensen met weinig geld kunnen zich via de gemeentepolis verzekeren en kunnen hier ook een korting op de premie krijgen. Met dit amendement blijft het mogelijk voor gemeenten om korting te krijgen op de gemeentepolis voor minima. Daarmee krijgen gemeenten en verzekeraars de mogelijkheid om een klein beetje te differentiëren in premie en mensen met een heel laag inkomen een iets goedkopere zorgverzekering aan te bieden. De solidariteit die de Zorgverzekeringswet zou moeten kenmerken wordt hiermee verder verbeterd.

Ellemeet Kuiken