Gepubliceerd: 2 februari 2022
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35869-10.html
ID: 35869-10
Origineel: 35869-2

Nr. 10 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 2 februari 2022

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I wordt artikel 570 als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt «de hulpofficier van justitie» vervangen door «de daartoe aangewezen hulpofficier van justitie».

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de aanwijzing van een hulpofficier van justitie.

B

In artikel I komt artikel 575 te luiden:

Artikel 575

Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat een of meerdere artikelen van deze titel slechts worden toegepast in een of meerdere arrondissementen en ressorten.

Toelichting

A

Artikel 570

Eerste lid

Het doel van de pilot die op grond van artikel 570 wordt uitgevoerd, is om te bezien of de daarin genoemde minder ingrijpende strafvorderlijke bevoegdheden, die thans aan de officier van justitie zijn voorbehouden, ook door de hulpofficier van justitie kunnen worden uitgeoefend met behoud van kwaliteit en van waarborgen. En of dit leidt tot een doelmatigere toepassing van die bevoegdheden. Blijkens de memorie van toelichting is het de bedoeling om de genoemde bevoegdheden alleen te laten uitoefenen door hulpofficieren van justitie die daartoe kwalitatief voldoende zijn toegerust en organisatorisch goed gepositioneerd zijn. Er moeten voor de uitvoering van de pilot daarom nadere eisen worden gesteld aan de hulpofficier en hij moet nader worden opgeleid. Het is de bedoeling dat de bevoegdheidsuitoefening zal plaatsvinden door een beperkt aantal, een selecte groep, hulpofficieren van justitie. Het is mogelijk om deze groep functionarissen in nauwe samenwerking tussen de Politieacademie en het opleidingsinstituut voor de rechterlijke organisatie (Studiecentrum Rechtspleging (SSR)) een opleiding te laten volgen ter voorbereiding op de uitoefening van de opsporingsbevoegdheden waarmee hun bevoegdhedenpakket door dit wetsvoorstel wordt uitgebreid. Met de voorgestelde wijziging wordt gewaarborgd dat alleen gekwalificeerde hulpofficieren gebruik kunnen maken van deze bevoegdheden. Alleen zij zullen daartoe worden aangewezen.

Tweede lid

Het tweede lid bepaalt dat in een algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld over de aanwijzing van een hulpofficier van justitie voor het uitoefenen van de bevoegdheden, genoemd in artikel 570, eerste lid. In een algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald wie een hulpofficier van justitie daartoe mag aanwijzen en aan welke eisen een hulpofficier van justitie moet voldoen voordat hij kan worden aangewezen.

B

Artikel 575

Op grond van artikel 575 kan het toepassingsbereik van de regelingen uit de Innovatiewet Strafvordering bij algemene maatregel van bestuur geografisch worden beperkt. Het feit dat de toepassing van bepaalde onderdelen van de Innovatiewet Strafvordering beperkt is tot de locaties waar de genoemde pilots plaatsvinden, moet immers voldoende kenbaar zijn.

Zoals vermeld in de nota naar aanleiding van het verslag worden de pilots prejudiciële procedure en gegevens na beslag landelijk uitgevoerd. De drie overige pilots (AVR, mediation en hulpofficier van justitie) vinden echter slechts plaats in bepaalde locaties, of in het geval van de hulpofficier van justitie door bepaalde aangewezen hulpofficieren van justitie (artikel 570).

Artikel 575 bepaalde eerst dat bij algemene maatregel van bestuur kon worden bepaald dat een of meerdere artikelen van deze titel slechts worden toegepast in een of meerdere arrondissementen. Bij het opstellen van de algemene maatregel van bestuur, waarvan een concept als bijlage1 bij deze nota van wijziging is gevoegd, is inbreng gevraagd van de bij de pilots betrokken ketenpartners (Rechtspraak, openbaar ministerie, politie, advocatuur, bijzondere opsporingsdiensten en de Koninklijke marechaussee). Uit het overleg met deze ketenpartners bleek dat voor het uitvoeren van de pilots niet alleen arrondissementen moeten kunnen worden aangewezen, maar ook ressorten van gerechtshoven. Met de voorgestelde wijziging worden de ressorten toegevoegd aan artikel 575 en kan het geografisch toepassingsbereik van bepaalde pilots dus worden beperkt tot de aangewezen arrondissementen en ressorten.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yesilgöz-Zegerius