Kamerstuk 35868-8

Amendement van het lid Leijten over het niet verlenen van erkenning aan private aanbieders die gegevens gebruiken voor commerciƫle doeleinden anders dan authenticatie

Dossier: Wijziging van het voorstel van wet houdende algemene regels inzake het elektronisch verkeer in het publieke domein en inzake de generieke digitale infrastructuur (Wet digitale overheid)

Gepubliceerd: 1 juni 2022
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35868-8.html
ID: 35868-8

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 1 juni 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onder 2, wordt in onderdeel c de zinsnede «inkomsten worden verkregen uit het verhandelen of verstrekken van gegevens over gebruikers of authenticatie van gebruikers» vervangen door «inkomsten worden verkregen uit het gebruik, verhandelen of verstrekken van gegevens over gebruikers of authenticatie van gebruikers, anders dan voor het doel waarvoor de erkenning wordt verleend».

II

In artikel I, onderdeel B, onder 2, wordt in onderdeel c de zinsnede «inkomsten worden verkregen uit het verhandelen of verstrekken van gegevens over gebruikers of authenticatie van gebruikers» vervangen door «inkomsten worden verkregen uit het gebruik, verhandelen of verstrekken van gegevens over gebruikers of authenticatie van gebruikers, anders dan voor het doel waarvoor de erkenning wordt verleend».

Toelichting

Dit amendement regelt dat een erkenning niet wordt verleend aan private aanbieders van digitale inlogmiddelen die gegevens die zijn verkregen door het gebruik ervan bij publieke diensten gebruiken voor commerciële doeleinden anders dan authenticatie. Hoewel het wetsvoorstel regelt dat deze verkregen gegevens niet verhandeld mogen worden om geld aan te verdienen, regelt het wetsvoorstel niet dat deze gegevens niet gebruikt mogen worden voor bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties. Indiener acht dat onwenselijk vanuit het oogpunt van privacy en gegevensbescherming. Dit voorstel voorkomt daarom dat private aanbieders gegevens van mensen in het contact met de overheid mogen gebruiken voor enig commercieel gewin.

Leijten