Kamerstuk 35830-XIII-9

Reactie op verzoek commissie over het onderzoek van de rapporteurs naar het Jaarverslag Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2020

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2020

Gepubliceerd: 6 juli 2021
Indiener(s): Stef Blok (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35830-XIII-9.html
ID: 35830-XIII-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2021

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de rapporteurs van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat over het Jaarverslag 2020.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

Vragen en antwoorden

1

Bent u bereid de eerste stappen te zetten om een centraal digitaal platform te realiseren dat in het teken staat van verantwoording en Kamerleden ook feitelijk (en niet alleen in theorie) in staat stelt relevante, additionele informatie te vinden met betrekking tot het jaarverslag?

Antwoord

Het centrale digitale platform van de rijksoverheid over financiën is Rijksfinancien.nl, onder beheer van het Ministerie van Financiën. Hier is ook informatie te vinden over de verantwoording per departement.

Ik ben uiteraard bereid te verkennen op welke manier de informatievoorziening over EZK via dit platform verbeterd kan worden, in samenwerking met de Minister van Financiën. Over het vergroten van de informatiewaarde van de begroting wordt op verzoek van uw Kamer ook ambtelijk het gesprek gevoerd met de Dienst Analyse en Onderzoek. Als hieruit suggesties voor het toevoegen van informatie voortkomen, zal ik bezien hoe we deze informatie het best kunnen ontsluiten en of het Ministerie van Financiën dit kan toevoegen aan Rijksfinancien.nl.

2

Bent u bereid om te werken aan een burgerversie van het Jaarverslag die geïnteresseerde bedrijven en burgers, informeert over de merkbare resultaten waar het ministerie aan werkt op een zo begrijpelijk mogelijke manier die de complexiteit niet teniet doet?

Antwoord

Ik vind dit een interessante suggestie maar het vergt mogelijk ook veel extra capaciteit van de organisatie. In de communicatie met burgers en bedrijven zal ik inventariseren aan welke informatie behoefte is en op welke wijze er efficiënt aan deze behoefte tegemoet kan worden gekomen. Dit moet worden bezien in samenwerking met het Ministerie van Financiën, gezien haar systeemverantwoordelijkheid voor de begrotingsvoorschriften van alle departementen en hun contact met de commissie voor Rijksuitgaven.

3

Deelt u de observatie dat voortdurend werken aan een betere informatiewaarde in de eerste plaats ook vraagt om voldoende ruimte om nieuwe ideeën op te halen, uit te werken en te testen? Zo ja, kunt u aangeven hoe u deze ruimte in het proces van de begrotingsvoorbereiding kan borgen?

Antwoord

De informatiewaarde van de begroting is een terugkerend gespreksonderwerp met uw Kamer. In de afgelopen jaren zijn er daarom aan de begrotingsstukken kengetallen en doelstellingen toegevoegd, om de informatie concreter te maken.

Eind vorig jaar heeft uw Kamer vragen gesteld over de informatieve waarde van de EZK-begroting. De gestelde vragen betroffen de verbetering van prestatie-indicatoren, de relatie tussen inzet, prestaties en doelstellingen en de Strategische Evaluatie Agenda. Mijn ambtsvoorganger heeft op deze vragen gereageerd in de brief van 2 maart 2021 (Kamerstuk 35 570 XIII, nr. 78) en hierin aangekondigd voorstander te zijn van een ambtelijke dialoog.

Inmiddels heeft een eerste gesprek met de Dienst Analyse en Onderzoek van uw Kamer plaatsgehad. Er is afgesproken om na het WGO Jaarverslag 2020 verder te spreken over de ruimte in het proces van de begrotingsvoorbereiding om beter in te spelen op de informatiebehoefte van uw commissie.

Het is hierbij van belang de kaders en voorschriften die gelden voor de begrotingsstukken in acht te nemen. Uw Kamer heeft opnieuw de commissie voor de Rijksuitgaven ingesteld, die met mijn collega van Financiën de Rijksbrede kaders zal behandelen. In ambtelijke gesprekken met de Dienst Analyse en Onderzoek van uw Kamer dient daarom ook het Ministerie van Financiën betrokken te zijn, zodat de uitkomsten ervan uiteindelijk ook bijdragen aan de debatten die de Minister van Financiën voert met de commissie voor de Rijksuitgaven over het Rijksbrede beeld.

4

Deelt u de observatie van het belang van het systematisch vastleggen van informatiewensen en suggesties ten aanzien van de informatiewaarde? Zo ja, kunt u zich ook vinden dat de onlangs gestarte ambtelijk dialoog een logische plek is om de voortgang daarvan te bespreken?

Antwoord

Ja, die observatie deel ik en de onlangs gestarte ambtelijke dialoog is een logische plek. Het Ministerie van Financiën en de ambtelijke ondersteuning van de commissie voor Rijksuitgaven blijven hierbij betrokken. Betrokkenheid van het Ministerie van Financiën is hierbij van belang, gezien de Rijksbrede verantwoordelijkheid voor de begrotingsvoorschriften.