Kamerstuk 35824-19

Amendement van het lid Hijink over het waarborgen van het allerhoogste niveau van bescherming bij de uitwisseling van gegevens.

Dossier: Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg)

Gepubliceerd: 8 september 2022
Indiener(s): Maarten Hijink (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35824-19.html
ID: 35824-19

Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID HIJINK

Ontvangen 8 september 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1.4, tweede lid, aanhef, wordt na «de gegevens» ingevoegd «op het volledige traject tussen zender en ontvanger zijn beveiligd en».

Toelichting

Bij de uitwisseling van medische gegevens is het van enorm belang dat dit veilig gebeurt. Het gaat namelijk vaak om de meest persoonlijke en gevoeligste vorm van gegevens. Indiener hecht er aan om het allerhoogste niveau van bescherming niet afhankelijk te maken van nog vast te stellen normen, maar wettelijk te regelen. Dit amendement regelt daarom dat de elektronische uitwisseling van medische gegevens onder de Wegiz altijd verplicht werkt met end-to-end beveiliging, wat zowel end-to-end authenticatie als end-to-end versleuteling omvat. Aanvullende verplichtingen kunnen vervolgens nog worden vastgelegd in NEN-normen, waarnaar in een AMvB kan worden verwezen.

Hijink