Kamerstuk 35824-17

Verzoek tot uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz)

Dossier: Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg)

Gepubliceerd: 13 april 2022
Indiener(s): Kuipers
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35824-17.html
ID: 35824-17

Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 april 2022

Binnenkort staat in uw Kamer de plenaire behandeling van het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Kamerstuk 35 824, nr. 2) geagendeerd. Hoewel ik een spoedige behandeling van dit wetsvoorstel voorsta, wil ik uw Kamer via deze weg ter overweging geven de behandeling ongeveer twee maanden uit te stellen.

Niet alleen het kabinet ziet het belang van goede elektronische uitwisseling van gegevens in de zorg, ook bij de Europese Commissie speelt deze urgentie. Daarom wordt naar verwachting op 3 mei 2022 het voorstel voor een verordening inzake een «Europese ruimte voor gezondheidsgegevens» gepubliceerd. Het is wenselijk dat voorafgaand aan de plenaire behandeling van de Wegiz dit voorstel geanalyseerd wordt, omdat de verwachting is dat deze verordening op veel onderdelen het stelsel zoals het wetsvoorstel Wegiz beoogd rechtstreeks raakt.

Daarom informeer ik gelijktijdig met het gebruikelijke BNC-fiche uw Kamer eind mei over de relatie tussen de Wegiz en het voorstel voor een verordening. Indien aan de orde ga ik in op de mogelijke versterkingen en consequenties die de verordening heeft voor het beoogde stelsel van de elektronische uitwisseling van gegevens in de zorg.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers