Gepubliceerd: 22 april 2021
Indiener(s): Mirjam Bikker (CU)
Onderwerpen: ziekten en behandelingen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35807-8.html
ID: 35807-8
Wijzigingen: 35807-21

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID BIKKER

Ontvangen 22 april 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een paragraaf» vervangen door «worden twee paragrafen».

2. Na het voorgestelde artikel 58rg wordt een paragraaf toegevoegd, luidende:

§ 3b Ter beschikking stellen van testen

Artikel 58rh. Verstrekking testen

  • 1. Ten behoeve van het testen op infectie met het virus SARS-CoV-2 biedt Onze Minister aan ieder de mogelijkheid om zich te testen of te laten testen, waarbij de kosten van de test voor rekening komen van Onze Minister.

  • 2. Bij ministeriële regeling worden nadere voorwaarden gesteld, die in elk geval betrekking hebben op:

    • a. de wijze van verstrekking van de test;

    • b. het type test dat beschikbaar wordt gesteld;

    • c. de frequentie waarmee een persoon zich kan testen of laten testen;

    • d. hoe de testen verdeeld worden over verschillende groepen, indien er sprake is van schaarste.

  • 3. De testuitslag kan tevens gebruikt worden voor het tonen van een testuitslag ten behoeve van activiteiten of voorzieningen, als bedoeld in artikel 58ra.

Toelichting

Indiener hecht er aan dat voorliggend wetsvoorstel niet leidt tot een tweedeling in de samenleving. Dit risico bestaat wanneer onderdelen van het openbaar leven enkel toegankelijk zijn voor mensen die een sneltest kunnen betalen. Dit kan er toe leiden dat reeds bestaande ongelijkheden vergroot worden, zoals de Gezondheidsraad eerder heeft opgemerkt in zijn advies.

Dit amendement heeft als doel om, net als in naburige landen, te bewerkstelligen dat de overheid op regelmatige basis – bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week – kosteloos de gelegenheid biedt aan burgers om te testen. Dat bevordert de individuele vrijheid voor welke gelegenheden mensen deze inzetten om deel te nemen aan de samenleving. Bij ministeriële regeling is de ruimte gelaten om het type test, de wijze van verstrekking en de frequentie van verstrekking nader in te vullen. Indien de betrouwbaarheid van zelftests voldoende is, biedt dit amendement bovendien de mogelijkheid om ook over te gaan tot de verstrekking van zelftesten, wat drempelverlagend werkt in het bijzonder voor de doelgroepen die minder gemakkelijk bij een teststraat komen.

Eveneens is vastgelegd dat er in geval van schaarste nadere bepalingen kunnen komen over groepen waar deze test aan wordt verstrekt. Dit biedt ruimte om, in geval van schaarste, te prioriteren.

Bikker