Kamerstuk 35807-31

Amendement van de leden Eppink en Pouw-Verweij over een wettelijke einddatum op 1 september, of zoveel eerder als mogelijk is

Dossier: Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met het stellen van tijdelijke regels over de inzet van coronatoegangsbewijzen bij de bestrijding van het virus SARS-CoV-2 (Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen)


34,7 %
65,3 %

JA21

SGP

BIJ1

PVV

FVD

VVD

Fractie Den Haan

CDA

D66

PvdD

SP

DENK

PvdA

GL

Volt

BBB

CU


Nr. 31 AMENDEMENT VAN DE LEDEN EPPINK EN POUW-VERWEIJ

Ontvangen 6 mei 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIa

De Wet publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 58a, eerste lid, vervallen de definities voor testbewijs en testuitslag.

B

In artikel 58e, eerste lid, onderdeel b, vervalt «of, indien het een krachtens paragraaf 2 van dit hoofdstuk of artikel 58q vast te stellen ministeriële regeling betreft, op basis van een testuitslag».

C

Paragraaf 3a vervalt.

D

Artikel 68bis wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt «, 58q, eerste lid, eerste zin, artikel 58rd, derde of achtste lid, onder a, b of c, of artikel 58re, tweede lid» vervangen door «of 58q, eerste lid, eerste zin».

2. In het tweede lid vervalt «, artikel 58rd, eerste of achtste lid, onder d, of artikel 58re, vierde lid».

3. In het vierde lid wordt «, artikel 58g, eerste lid, artikel 58rd, eerste of achtste lid, onder d, of artikel 58re, vierde lid» vervangen door «of artikel 58g, eerste lid,».

II

Artikel III wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Deze wet treedt» vervangen door «Deze wet treedt, met uitzondering van artikel IIa,» en wordt na «kan worden vastgesteld» ingevoegd «, doch voor wat betreft artikel I niet later gelegen is dan 31 augustus 2021».

2. Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Indien artikel I in werking is getreden, treedt artikel IIa in werking op 1 september 2021. Bij koninklijk besluit kan worden bepaald dat artikel IIa eerder in werking treedt, doch niet eerder dan nadat artikel I in werking is getreden.

Toelichting

Toegangstesten zijn nadrukkelijk bedoeld om eerder en/of met minder maatregelen bepaalde activiteiten weer mogelijk te maken. Het kabinet stelt van plan te zijn testbewijzen niet langer in te zetten dan nodig. Er zijn tot en met augustus middelen geraamd. Naar verwachting kan in juli en augustus het voornaamste deel van de samenleving weer open zonder de inzet van toegangstesten. Het kabinet ziet daarna nog mogelijkheden voor testbewijzen voor activiteiten met grote aantallen bezoekers of ter vervanging van de 1,5 meter afstand maatregel. Hoe lang toegangstesten van toegevoegde waarde blijven, stelt het kabinet geheel afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen. Op termijn zal moeten blijken of toegangstesten langer of wederom nodig zijn, bijvoorbeeld in geval nieuwe mutaties van het virus waartegen de huidige vaccinaties niet werkzaam zijn. Het kabinet motiveert: «Toegangstesten zijn zeker beoogd als tijdelijke maatregel maar vanwege het voorgaande is geen harde einddatum mogelijk». Met dit vooruitzicht wordt tijdelijk een in beginsel oneindig rekbaar begrip. Om dat te voorkomen stellen indieners met dit amendement een wettelijke einddatum op 1 september, of zoveel eerder als mogelijk is.

Eppink Pouw-Verweij