Kamerstuk 35657-65

Amendement van het lid Omtzigt over een ruimer toepassingsbereik van de bepalingen over neveninstellingen

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 29 maart 2022
Indiener(s): Pieter Omtzigt (Omtzigt)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-65.html
ID: 35657-65

34,0 %
64,7 %

D66

CU

PVV

CDA

PvdA

JA21

Volt

Fractie Den Haan

SGP

BBB

SP

GL

Groep Van Haga

Omtzigt

FVD

DENK

VVD

PvdD

BIJ1


Nr. 65 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 29 maart 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst en in de tekst wordt «artikel 5, eerste lid,» vervangen door «het eerste lid».

2. Voor onderdeel 1 (nieuw) wordt een aanhef ingevoegd, luidende:

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:.

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Eenieder kan Onze Minister gemotiveerd verzoeken een rechtspersoon als bedoeld in het eerste lid als neveninstelling aan te wijzen overeenkomstig het derde lid. De Minister neemt een besluit binnen vier weken na ontvangst van het in de eerste zin bedoelde verzoek.

II

In artikel I wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ca

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

De artikelen 2 tot en met 5 zijn van overeenkomstige toepassing op:

  • a. kandidaten geplaatst op een kandidatenlijst van een politieke partij die deelneemt aan een verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal;

  • b. kandidaten die deelnemen aan een verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zonder dat boven de kandidatenlijst waarop deze kandidaten zijn geplaatst de aanduiding van een politieke partij is geplaatst;

  • c. verenigingen waarvan de aanduiding op grond van artikel G 1 van de Kieswet is geregistreerd in het register van aanduidingen voor de verkiezing van leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal die deelnemen aan een verkiezing van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, terwijl aan die verenigingen bij de laatst gehouden verkiezingen geen kamerzetels zijn toegewezen;

  • d. nieuwe fracties die als gevolg van de splitsing van een fractie in een der Kamers der Staten-Generaal zijn ontstaan.

Toelichting

Niet alleen politieke partijen kunnen meedoen aan verkiezingen maar ook lijsten. En na de verkiezingen kunnen afsplitsingen ontstaan van politieke partijen. De financiële steun aan deze lijsten en afsplitsers valt niet onder de wet omdat zij geen politieke partijen zijn. Indiener is zich daar ook persoonlijk goed van bewust en vindt dat onwenselijk. Vandaar dat ook andere rechtspersonen, die een kandidaat, een lijst of een afsplitser steunen, onder de werking gebracht worden.

Verder heeft de regering niet altijd inzicht in alle stichtingen. Een burger kan dus de Minister verzoeken om een rechtspersoon aan te wijzen als neveninstelling Dat verzoek moet met redenen omkleed zijn en de Minister dient binnen vier weken een besluit te nemen daarover.

Omtzigt