Kamerstuk 35657-61

Nader gewijzigd amendement van het lid Leijten ter vervanging van nr. 44 over het verlagen van de grens voor anonieme bijdragen van 1000 euro naar 250 euro

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 10 maart 2022
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-61.html
ID: 35657-61
Origineel: 35657-44

77,3 %
21,3 %

Groep Van Haga

D66

PVV

JA21

SGP

Fractie Den Haan

VVD

CDA

PvdD

CU

PvdA

Omtzigt

BIJ1

SP

DENK

GL

BBB

Volt

FVD


Nr. 61 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 44

Ontvangen 10 maart 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel L, onder 2, wordt na «onderdeel a,» ingevoegd «wordt «€ 1.000» vervangen door «€ 250» en».

II

In artikel I, onderdeel M, wordt «tweede zin, vervalt» vervangen door «wordt «€ 1.000» telkens vervangen door «€ 250» en vervalt in de tweede zin».

Toelichting

Indiener wil dat financiering van politieke partijen met belastinggeld te verdedigen is met het argument dat partijen mee moeten kunnen doen aan verkiezingen, zonder dat zij afhankelijk zijn of worden van bedrijven of particulieren die met giften politieke invloed en macht kopen. Voor politieke partijen moeten dan wél normen worden gesteld om die onafhankelijkheid en de transparantie te waarborgen en het vertrouwen in de politiek en verkiezingen te vergroten. Dit amendement regelt dat de toegestane norm voor anonieme giften wordt verlaagd van 1.000 euro naar 250 euro. Door de strengere regels rondom openbaarmaking zoals voorgesteld in het wetsvoorstel is het voorstelbaar dat donateurs deze regels willen omzeilen om openbaarmaking te voorkomen. Het is echter dan nog steeds mogelijk substantiële giften te doneren, zij het anoniem. Dit zou het hele uitgangspunt van de wet en de openbaarheid rondom giften en eventuele beïnvloeding ondermijnen. Door het maximumbedrag voor anonieme giften te maximeren op 250 euro wordt dat risico geminimaliseerd. Indiener wil wel voorkomen dat voor elke kleine gift openbaarmaking vereist is, vanwege de onevenredige administratieve lasten die dat met zich meebrengt. Door anonieme giften niet in het geheel te verbieden maar de norm te stellen op 250 euro is aan dat principe recht gedaan.

Leijten