Kamerstuk 35657-54

Gewijzigd amendement van het lid Ellian ter vervanging van nr. 24 over het maximeren van de bijdrage die jaarlijks van één gever, met uitzondering van stichtingen of verenigingen, ontvangen mag worden op 100.000 euro

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 25 februari 2022
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-54.html
ID: 35657-54
Origineel: 35657-24

Nr. 54 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 25 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel N, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door «worden twee artikelen».

2. Na het voorgestelde artikel 23a wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 23b

  • 1. Indien een politieke partij van een gever, zijnde een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, niet zijnde een stichting of vereniging, in een kalenderjaar een geldelijke bijdrage van meer dan € 100.000 ontvangt, maakt zij het gedeelte dat het bedrag van € 100.000 te boven gaat, over op de daartoe aangewezen rekening van Onze Minister. Indien een politieke partij van een gever als bedoeld in de eerste zin in een kalenderjaar een bijdrage in natura van meer dan € 100.000 ontvangt, dan maakt zij het gedeelte van de tegenwaarde dat het bedrag van € 100.000 te boven gaat over aan Onze Minister, dan wel vernietigt zij de bijdrage.

  • 2. Een op grond van het eerste lid overgemaakte geldelijke bijdrage of tegenwaarde van een bijdrage in natura komt toe aan de Staat.

II

In artikel I, onderdeel Q, onderdeel 1, wordt «en 23a» vervangen door «, 23a en 23b».

III

In artikel I, onderdeel R, wordt in het voorgestelde artikel 30, eerste lid, na «23a,» ingevoegd «23b,».

IV

In artikel I, onderdeel S, wordt na «23a,» ingevoegd «23b».

V

In artikel I, onderdeel T, onderdeel 1, wordt «en 23a» vervangen door «, 23a en 23b».

VI

In artikel I, onderdeel V, wordt in de vervangende tekst na «23a,» ingevoegd «23b,».

VII

In artikel I, onderdeel W, wordt in de vervangende tekst na «23a, eerste, tweede en derde lid,» ingevoegd «23b, eerste lid,».

Toelichting

Dit amendement stelt een maximum aan het bedrag dat van natuurlijke personen en rechtspersonen, met uitzondering van verenigingen en stichtingen, mag worden ontvangen. Voorgesteld wordt dat giften van boven 100.000 euro en giften in natura die de waarde van 100.000 euro te boven gaan, niet meer mogelijk zijn. Het gaat om giften aan politieke partijen; aan kandidaten op kandidatenlijsten van politieke partijen; aan neveninstellingen van politieke partijen en aan kandidaten die niet op kandidatenlijsten van politieke partijen staan. Bij dergelijke grote bedragen is de kans aanwezig dat deze giften worden gedaan om politieke partijen te beïnvloeden bij het innemen van standpunten dan wel is de schijn van beïnvloeding altijd aanwezig. Die schijn is in algemene zin al onwenselijk, laat staan dat daadwerkelijk sprake zou zijn van gekochte invloed. Het gedeelte van het bedrag dat de grens van 100.000 euro te boven gaat, komt de Staat ten goede, dan wel de bijdrage wordt vernietigd in geval van giften in natura. Giften van stichtingen of verenigingen van meer dan 100.000 euro blijven mogelijk, om zo fondsenwerving wel mogelijk te maken. In samenhang met de andere amendementen van indiener wordt transparantie hier vergroot doordat ook de opbouw van de gift van een stichting of vereniging inzichtelijk moet zijn, en indien deze giften opgebouwd zijn van bedragen boven de 1.000 euro moeten deze ook worden geopenbaard.

Ellian