Kamerstuk 35657-46

Gewijzigd amendement van het lid Bromet ter vervanging van nr. 19 over het maximeren van de bijdrage die jaarlijks van één gever ontvangen mag worden op 25.000 euro

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 22 februari 2022
Indiener(s): Laura Bromet (GL)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-46.html
ID: 35657-46
Origineel: 35657-19
Wijzigingen: 35657-48

Nr. 46 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BROMET TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 19

Ontvangen 22 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel N, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door «worden twee artikelen».

2. Na het voorgestelde artikel 23a wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 23b

  • 1. Indien een politieke partij van een gever in een kalenderjaar een geldelijke bijdrage van in totaal meer dan € 25.000 ontvangt, maakt zij het gedeelte dat het bedrag van € 25.000 te boven gaat, over op de daartoe aangewezen rekening van Onze Minister. Indien een politieke partij van een gever in een kalenderjaar een bijdrage in natura van in totaal meer dan € 25.000 ontvangt, dan maakt zij het gedeelte van de tegenwaarde dat het bedrag van € 25.000 te boven gaat over aan Onze Minister, dan wel vernietigt zij de bijdrage.

  • 2. Een op grond van het eerste lid overgemaakte geldelijke bijdrage of tegenwaarde van een bijdrage in natura komt toe aan de Staat.

II

In artikel I, onderdeel Q, onderdeel 1, wordt «en 23a» vervangen door «, 23a en 23b».

III

In artikel I, onderdeel R, wordt in het voorgestelde artikel 30, eerste lid, na «23a,» ingevoegd «23b,».

IV

In artikel I, onderdeel S, wordt na «23a,» ingevoegd «23b».

V

In artikel I, onderdeel T, onderdeel 1, wordt «en 23a» vervangen door «, 23a en 23b».

VI

In artikel I, onderdeel V, wordt in de vervangende tekst na «23a,» ingevoegd «23b».

VII

In artikel I, onderdeel W, wordt in de vervangende tekst na «23a, eerste, tweede en derde lid,» ingevoegd «23b, eerste lid».

Toelichting

Politieke partijen en hun neveninstellingen hebben een belangrijke rol in de politiek en daarmee bij de totstandkoming van wetgeving en beleid. Politieke partijen worden op verschillende manieren gefinancierd. Zij ontvangen subsidie van de rijksoverheid op basis van het aantal zetels en het aantal leden, zij ontvangen contributie van leden en sommige partijen ontvangen afdrachten van bestuurders en volksvertegenwoordigers. Daarnaast ontvangen partijen ook giften. Deze giften kunnen – zeker wanneer het grote giften zijn in geld of in natura – problemen opleveren waar het gaat om transparantie en het kan een gelijk speelveld tussen partijen in disbalans brengen. Daarnaast is de indiener van mening dat grote giften ervoor kunnen zorgen dat indirect invloed kan worden verworven op het beleid dat door een partij wordt uitgedragen. Dit is naar het oordeel van indiener zeer onwenselijk. Met dit amendement wordt daarom voorgesteld om een maximum per gever van 25.000 euro per jaar voor giften aan politieke partijen, neveninstellingen en kandidaten in de wet op te nemen.

Bromet