Kamerstuk 35657-32

Amendement van het lid Omtzigt over cumulatie van door politieke partijen en hun neveninstellingen ontvangen bijdragen

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 15 februari 2022
Indiener(s): Pieter Omtzigt (Omtzigt)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-32.html
ID: 35657-32
Wijzigingen: 35657-59

Nr. 32 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 15 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ca

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

De politieke partij houdt een openbaar register bij van door haar krachtens het eerste lid van de artikelen 2 tot en met 5, onderscheidenlijk de door Onze Minister krachtens artikel 5, derde lid, aangewezen neveninstellingen. De partij stelt Onze Minister schriftelijk in kennis van wijzigingen in dit register.

II

In artikel I wordt na onderdeel K een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ka

Na het opschrift van paragraaf 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 19a

Voor de toepassing van deze paragraaf worden onder de door een politieke partij ontvangen bijdragen mede verstaan de bijdragen die ontvangen zijn door een door die partij geregistreerde neveninstelling als bedoeld in artikel 5a. De neveninstelling meldt een door haar ontvangen bijdrage daartoe binnen een week na registratie aan de politieke partij door toezending van een overzicht van de door die neveninstelling ontvangen bijdrage of bijdragen, met daarbij de gegevens die door haar op grond van de artikelen 30, eerste lid, en 21, eerste lid, zijn geregistreerd.

III

In artikel I, onderdeel L, komt onderdeel 2 te luiden:

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan registratie achterwege blijven van bijdragen van een Nederlandse gever van € 500 of minder.

IV

In artikel I wordt na onderdeel L een onderdeel ingevoegd, luidende:

La

Na artikel 21 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 21a

  • 1. De politieke partij houdt een openbaar register bij van de door haar ontvangen bijdragen, en vermeldt daarbij de gegevens die op grond van artikel 21, eerste lid, zijn geregistreerd.

  • 2. Van de gegevens over het adres van een natuurlijke persoon of een uiteindelijk belanghebbende, wordt uitsluitend de woonplaats openbaar gemaakt. De politieke partij laat openbaarmaking van de gegevens over de naam en de woonplaats van de gever, zijnde een natuurlijke persoon of uiteindelijk belanghebbende, achterwege, indien dit naar het oordeel van Onze Minister gelet op het belang van de veiligheid van die persoon of belanghebbende is aangewezen.

  • 3. De politieke partij neemt een door haar ontvangen bijdrage onverwijld na ontvangst, dan wel na de in artikel 19a bedoelde melding, op in het openbaar register.

  • 4. Onverminderd het derde lid registreert een politieke partij de ontvangst van een of meerdere bijdragen van in totaal 50.000 of meer per gever per jaar, onverwijld na ontvangst.

V

In artikel I, onderdeel V, wordt in de te vervangen tekst na «21,» ingevoegd «21a,».

VI

In artikel I, onderdeel W, wordt in de te vervangen tekst na «21,» ingevoegd «21a,».

Toelichting

Deze wet kent een aantal verplichtingen voor bijdragen in geld in natura die boven een bepaalde drempel uitkomen.

Tegelijk is het voor een partij mogelijk om neveninstellingen te hebben die onder deze wet vallen. Op zich is het logisch om een jongerenorganisatie of een wetenschappelijk instituut als neveninstelling te hebben. Echter partijen hebben ook een business club, een foundation of een club van 100 als neveninstelling

Nu voorziet dit wetsvoorstel in meldingsplichten per partij en per neveninstelling.

De doelstelling van dit amendement is om de bedragen van al die neveninstellingen (inclusief stichtingen voor individuele kandidaten) bij elkaar op te tellen en wanneer er dan een meldingsplicht ontstaat of een maximum bereikt wordt, dat maximum van toepassing te laten zijn.

Dus als de meldingsdrempel 4.500 euro per jaar is, dan is er nu geen meldingsplicht indien er 4.400 euro aan de partij gestort wordt, 4.400 euro aan de jongerenorganisatie en nog 8 keer 4.400 euro aan business clubs en individuele kandidaten. De indiener acht dat onlogisch en ongewenst. Er is dan sprake van een gift van 44.000 euro en die moet openbaar gemaakt worden.

Op dezelfde wijze dient openbaar te worden wanneer iemand meer dan 50.000 euro geschonken heeft aan meerdere stichtingen.

En indien een van de amendementen voor een absoluut maximum wordt aangenomen, dient dat absolute maximum ook te gelden voor de hele partij, inclusief alle neveninstellingen.

Omtzigt