Kamerstuk 35657-25

Amendement van het lid Ellian over transparantie met betrekking tot de herkomst van bijdragen van stichtingen of verenigingen van meer dan 1.000 euro

Dossier: Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)

Gepubliceerd: 11 februari 2022
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-25.html
ID: 35657-25
Wijzigingen: 35657-56

Nr. 25 AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN

Ontvangen 11 februari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel L een onderdeel ingevoegd, luidende:

La

Na artikel 21 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 21a

  • 1. Indien een politieke partij van een gever, zijnde een stichting of vereniging die niet is aangewezen als neveninstelling, in een kalenderjaar een geldelijke bijdrage van in totaal meer dan € 1.000 of een bijdrage in natura met een waarde van in totaal meer dan € 1.000 ontvangt, verlangt zij van de stichting of vereniging ten aanzien van de door die stichting of vereniging in dat kalenderjaar van een gever ontvangen bijdragen van in totaal meer dan € 1.000 tevens een overzicht van de gegevens, genoemd in artikel 21, eerste lid, onder a tot en met c.

  • 2. Bij gebreke van een overzicht als bedoeld in het eerste lid maakt de politieke partij het gedeelte van de geldelijke bijdrage of de bijdrage van natura dat het bedrag van € 1.000 te boven gaat, over op de daartoe aangewezen rekening van Onze Minister, dan wel vernietigt zij de bijdrage in natura.

  • 3. Een op grond van het tweede lid overgemaakte bijdrage komt toe aan de Staat.

II

Artikel I, onderdeel O, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan onderdeel 1 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

d. Onder vervanging van «, en» aan het slot van onderdeel d (nieuw) door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e (nieuw) door «, en», wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. voor zover van toepassing, een overzicht van de in artikel 21a, eerste lid, bedoelde bijdragen die de partij in dat kalenderjaar van een gever heeft ontvangen, met daarbij het overzicht dat op grond van dat lid van de gever is ontvangen.

2. In het met onderdeel 3 voorgestelde vierde lid wordt «tot en met d» vervangen door «tot en met e».

3. Aan het met onderdeel 3 voorgestelde vijfde lid wordt toegevoegd: «De vorige twee zinnen zijn van overeenkomstige toepassing op gegevens die onderdeel uitmaken van het op grond van artikel 21a, eerste lid, verkregen overzicht.»

III

In artikel I, onderdeel R, wordt in het voorgestelde artikel 30, eerste lid, na «de artikelen 21,» ingevoegd «21a,».

IV

In artikel I, onderdeel S, wordt na «eerste lid,» ingevoegd «wordt na «de artikelen 21,» ingevoegd «21a,» en».

V

In artikel I, onderdeel T, onderdeel 1, wordt na «de artikelen» ingevoegd «21a,».

Toelichting

Er zijn stichtingen en verenigingen die geld doneren aan politieke partijen. Het wetsvoorstel regelt al dat van gevers die geen natuurlijke persoon zijn, waaronder dus ook stichtingen en verenigingen, bekend moet zijn wie daarvan de uiteindelijke belanghebbenden zijn. In het kader van de transparantie is dat echter onvoldoende. Onduidelijk blijft dan immers hoe de stichting of vereniging het geld heeft verworven. Daarom regelt dit amendement daar bovenop dat voor politieke partijen ook transparant moet zijn hoe die stichtingen en verenigingen aan hun geld komen. Politieke partijen die geld van stichtingen of verenigingen ontvangen, moeten die stichtingen of verenigingen, als het ontvangen bedrag in totaal meer dan 1.000 euro bedraagt, vragen om de naam en het adres van de gever, de hoogte van het bedrag of de waarde van de bijdrage, en de datum van de bijdrage. Het amendement heeft niet alleen betrekking op politieke partijen, maar ook op kandidaten op kandidatenlijsten van politieke partijen; neveninstellingen van politieke partijen en op kandidaten die niet op kandidatenlijsten van politieke partijen staan. Het gaat daarbij om een totaal bedrag per jaar. Aangesloten wordt bij de met het andere amendement van indiener voorgestelde drempel van openbaarmaking, om giften van boven de 1.000 euro per jaar openbaar te maken. Op deze wijze wordt voorkomen dat door middel van bijvoorbeeld stichtingen of verenigingen die voorgestelde regel van transparantie wordt omzeild.

Ellian